Anna Lindberg invigde entreprenörsvecka

Foto:David Färdigh

Under veckan pågår Global Entrepreneurship Week över hela världen. I Växjö invigdes Entreprenörsveckan av den tidigare simhoppsstjärnan och numera företagaren Anna Lindberg. Hon delade med sig av sina erfarenheter från livet som elitidrottare och entreprenör.

– Planera och skaffa dig rutiner. Då blir du bättre mentalt förberedd på det oförutsägbara!

1000 simhopp per vecka! Ja så mycket tränade Anna Lindberg 2012 för att kunna ta den där åtråvärda OS-platsen i London 2012. Att vara målmedveten är verkligen en egenskap som passar in på Anna, som lyckades med satsningen och blev uttagen till sitt fjärde OS. Hennes meritlista är minst sagt imponerade.

– Jag har 73 SM-guld, 6 EM-guld och i OS kom jag femma som bäst.

35-åriga Anna har sedan fyra år tillbaka Växjö som sin fasta bas. Efter tävlingskarriären har hon slagit in på banan som entreprenör. Idag driver hon tre olika bolag; Mollis, Mitt bästa LedarJag och Anna Lindberg, det sistnämnda företaget tar fram baddräktskollektioner.

– Under tävlingskarriären retade jag mig alltid på att vi hade så fula baddräkter. Att skapa en egen baddräktskollektion är en gammal dröm som går i uppfyllelse. Vi har lanserat två modeller hittills, men fler är på gång!

I Mitt bästa LedarJag erbjuder hon ledarskapsutbildningar och i Mollis sysslar hon med lite av varje, exempelvis föreläsningar och programledaruppdrag.

– Företagsnamnet anspelar på min karriär som simhoppare. Det är en förkortning för Mollbergare.

För att lyckas inom både idrotts- och näringsliv gäller det att ha en klar och välplanerad målsättning. Anna betonar värdet av att ha fasta strukturer och bra rutiner.

– Det är lättare att vara spontan och kunna improvisera om man är väl förberedd och välstrukturerad. Det gäller att ha rutiner att hålla fast vid när det börjar blåsa på allvar. Du blir mentala förberedd på det oförutsägbara.

Annas föreläsning var en del av Global Entrepreneurship Week, en temavecka om entreprenörskap som pågår i 170 länder med sammanlagt 35 000 event. I Växjö är det Linnéuniversitetet och Drivhuset som är arrangörer.

– Entreprenörsveckan pågår till och med fredag, berättar Emma Stockström, verksamhetschef på Drivhuset.