Git chillar – sonen Kalle grillar

växjö ,
Foto:
Foto:

Git Munge är född i Ängelholm men blev Växjöbo redan som sjuåring. Idag bor hon i hus i Öjaby med sin man Martin och med Flame, deras trettonåriga Jack russel hund.

Tillsammans har de barnen Kalle och Cornelia som båda är vuxna och utflugna från hemmet. Git, eller Gittan som hon kallas av sina vänner, är en kvinna som gillar livet, som gillar att umgås med gamla och nya bekantskaper och som ser sig själv som snäll, målmedveten, envis och nästan alltid glad.

Git Munge har jobbat som bagare/konditor i hela sitt liv. 1988 startade hon sitt första bageri i Lammhult. Idag driver och äger hon Munges bageri och café i Öjaby och har gjort det sedan 2002. Med kärlek, fantasi och med en bred kunskap om bak och mat skapar Git med anställda smarriga tårtor och smörgåsar, bröd och kakor, kulinariska bufféer och luncher till både privatpersoner och företag. Git gillar och trivs med livet och har inga planer på att göra något annat än att fortsätta med det hon gör och utveckla bland annat cateringdelen. Här ser hon många möjligheter med att skapa minnesvärda events där hon står för mat men även dryck då hon sedan några år tillbaka har alkoholtillstånd för slutna sällskap.

Öjaby ligger henne varmt om hjärtat och är hennes plats på jorden. Här vill hon leva och arbeta fram tills hon blir sjuttio år – minst. Bageriet och caféet tar mycket av Gits tid men när hon pausar från arbetet gillar hon att varva ner med familj och vänner. Barnen är det allra bästa i hennes liv och hon frigör ofta tid för att umgås med dem, om inte hemma så hänger Git antingen på frisörsalongen LYX VXO, som dottern Cornelia äger och driver med vännen Olivera, eller i tatuerarstudion Rock the Dot som sonen Kalle äger och driver tillsammans med vännen Simon. Den övriga fritiden ägnar hon åt promenader, träning på gym, matlagning och åt bugg på dansklubben Swing. En plats hon gärna besöker och återvänder till är Singoallas grotta där hon njuter av den vackra naturen. Hon söker sig också ofta till havet, då hon gillar att bada, och hennes guldkorn är då Sandviken i Blekinge.

Git letar gärna upp nya recept som hon bjuder på men hon står inte själv vid grillen utan brukar chilla medan sonen får grilla. Ja, det är endast då det grillas hos dem då sonen är grillmästaren i familjen. Git fixar då med tillbehören, som enligt henne gör själva grillbordet. Ofta grillas det hamburgare, grillspett och starka korvar och nu har Git valt att bjuda på nötfärsspett med såser samt tips på tillbehör.

Nötfärsspätt


Blanda 1 kg nötfärs, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk dragon, 50 g brynt smör, ½ pressad citron, 3 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Blötlägg spetten, forma färsen runt spetten och grilla dem cirka 10-15 minuter.

Jordnötssås


1 dl jordnötter, ½ dl syrligt äpple, 1 burk lätt creme fraiche, ½ dl lätt majonäs, 1 tsk curry, salt och peppar. Grovhacka jordnötterna, skala, kärna ur och riv äpplet. Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.

Bearnaisesås


150 g smör, 3 äggulor, 2 msk vitvinsvinäger, 1 msk riven gul lök, 1 krm salt, ½ krm vitpeppar, 2 msk finhackad persilja och 1 ½ msk finhackad dragon. Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål, smält smöret så att det bara börjar bubbla (inte ta färg). Häll i det heta smöret i en tunn stråle medans du mixar det med äggulor och vinäger. Smaksätt med lök, vitpeppar, salt, dragon och persilja.

Tillbehör


Grillade majskolvar, foliepaket med champinjoner och vitlök, två olika starka korvar, ostar, valfri sallad och rotfrukter i ugn eller pommes och bröd.

Marinerade jordgubbar


Efterrätten som är enkel att göra och som gillas av alla i familjen är enkel att göra. Skiva och skölj jordgubbarna. Till cirka 2 liter jordgubbar tar du 6 msk råsocker och 1 ½ pressad lime. Skiva och skölj jordgubbarna, blanda ihop med råsocker och lime och låt stå i 3-4 timmar. Äts som det är eller med glass till.

Dryck


Git dricker helst rosévin eller vitt vin men skulle kunna dricka champagne till allt egentligen där favoriten är Pol Roger.