Hur många Joel Perssons finns det där ute?

Joel Persson, succéback i Växjö Lakers.
Joel Persson, succéback i Växjö Lakers.
Foto:Lena Gunnarsson

En krönika av Peter Sibner.

Egentligen är det ganska fantastiskt. Växjös Joel Persson leder poängligan för backar i SHL med 20 poäng på 24 matcher. Bara i förra veckan låg han bakom 66% av de mål Växjö gjorde med sina fyra assist på tre matcher. Jag har nämnt honom flera gånger tidigare i den här spalten, men elithockeyn dräller faktiskt inte av bra stories nu för tiden och vad vi ser här är en värvning som saknar motstycke i svensk ishockey.

Åtminstone sedan Fabian Brunnström. Minns ni honom?

Brunnström var den sent blommande talangen som aldrig var i närheten av några pojk- eller juniorlandslag och rentav spelade division 2-hockey i Helsingborg under sina sista två juniorsäsonger. Som 21-åring kom han från Jonstorp till Borås som en del av västgötarnas satsning för att ta sig uppåt i seriesystemet 2006. Brunnström var stor, stark och spelskicklig och dominerade fullständigt i Borås, som också tog klivet upp i Allsvenskan efter att bland annat ha besegrat både Troja och Tingsryd på vägen. Under den våren ryktades det friskt om att Fabian Brunnström inte skulle följa med Borås uppåt, eftersom han redan under vintern spelat sig till ett allsvenskt kontrakt. Vissa sa till och med att det var med Växjö Lakers.

Så blev det inte. Fabian Brunnström hoppade över Allsvenskan helt och hållet och gick rakt in i Elitserien med Färjestad, där det blev ny braksuccé. Trots att han försvann i slutspelet den våren hade han hunnit imponera på scouterna så pass mycket att han under sommaren skrev kontrakt med Dallas Stars i NHL.

Och även där blev det glass och ballonger med en gång. Brunnström gjorde hat trick i sin allra första NHL-match och sköt 17 mål och 29 poäng på 55 matcher under sin första NHL-säsong. Vilket ju är ett ganska fantastiskt facit.

Men så slog den svåra andraårsförbannelsen till. Han hittade aldrig tillbaka till nivån från rookieåret, och efter två trejder och lika många säsonger som nästan helt spenderades i AHL vände han hem till Sverige igen. Efter sejourer i Frölunda, Leksand och Malmö avslutade han förra året karriären med Rungsted i danska hockeyligan.

Vad säger det här om Joel Persson? Inte ett smack – förhoppningsvis.

Absolut ingen skugga över Fabian Brunnström och hans karriär, den är snarare väldigt imponerande. Vi lär nog aldrig mer få se en spelare gå från Hockeyettan till hat trick i NHL på 18 månader. Den finns nämligen inte till för att fostra NHL-spelare. Sisådär 98 procent av spelarna i Hockeyettan når över huvud taget aldrig SHL.

Jag hoppas verkligen att Joel Persson väljer att bli kvar i Lakers nästa säsong, lika mycket för sin egen som för lagets skull.

Det är faktiskt inte alldeles givet, hur bra han än trivs i Växjö. Låt vara att hans proffskarriär bara är några månader gammal, men fortsätter han så här lär det inte saknas lukrativa erbjudanden från Ryssland och Schweiz. Och vem skulle klandra en 23-åring som aldrig varit en haussad talang eller välbetalt hockeyproffs, om han tycker det känns lockande att få lägga ett par miljoner på banken på en enda säsong när tillfälle ges? Hand upp, den som tackat nej till det.

Flera stora SHL och NHL-spelare har börjat sin karriär i Hockeyettan, men Persson är snarare undantaget som bekräftar regeln: att det är otroligt sällsynt att gå därifrån rakt in i ledande roller i SHL utan att passera Hockeyallsvenskan. När det händer är det nämligen ett tecken på att det finns ett hål i näringskedjan.

Perssons succé i Växjö lär alltså inte skapa någon större skytteltrafik av scouter till hallarna i Kallinge, Tranås och Vimmerby. Det som är mest förbryllande är kanske att han över huvud taget spelade i division 1 förra säsongen. Redan då utstrålade han en överlägsenhet med pucken som vore han en sällsynt lyckad proffsvärvning. Att ingen klubb har snappat upp den råtalangen och lyckats knyta honom till sig i ett tidigare skede är faktiskt lite förbluffande. De jag känner som sett honom och spelat mot honom säger förvisso att han inte var något speciellt för ett par år sedan, men NÅGON måste väl ha upptäckt det spelsinnet längs vägen och känt sig manad att utveckla det? Uppenbarligen inte, och det blev Henrik Evertssons smala lycka.

Den här succén gör att jag och många med mig ställer oss frågan: hur många Joel Perssons finns det där ute som bara väntar på att bli upptäckta?

Inte så många, tror jag.

Talangsystemet fungerar helt enkelt för bra för att det ska kunna hända särskilt ofta. Men de finns uppenbarligen, och det vore nog en bra investering för alla om det lades lite mer energi på att hitta dem.

För det är riktigt kul när det händer.