Leder Sveriges största byggare av lastbilsflak

Foto:Nadia Hagberg

I en fabrikslokal i Alvesta har många av Sveriges tusentals lastbilar fått sin påbyggnad med flak och kranar. Peter Sundell leder tillsammans med hustrun Monica och svågern Lars familjeföretaget Gehab som idag omsätter 164 miljoner och har 72 anställda.

– Vi har ett gott rykte i branschen och är nu landets största byggare av lastbilsflak.

Det var svärfar Gilbert Hjertbergs envetna tjat i samband med tennismatcherna som till sist fick Peter Sundell att ta klivet in i familjeföretaget Gehab. Peter hade flyttat från Nässjö till Växjö som servicereparatör av kopieringsmaskiner och en festkväll på Statt träffade han sin blivande fru Monica. Han introducerades snabbt i företagarfamiljen.

– Fast inledningsvis var jag inte alls intresserad av att börja i företaget. Men Gilbert, som var en skicklig och driven entreprenör, tjatade på mig varenda gång vi spelade tennis och så den 2 maj 1990 började jag på Gehab som säljare.

Starten på Gehab innebar dock allt annat än en smekmånad.

– Jag var inne i musiksvängen och hade långt hår, vilket inte alltid uppskattades av kollegorna. De undrade vad jag var för en konstig rockstjärna som börjat på företaget. 1991 slog sedan den svenska finanskrisen till, försäljningen störtdök och företaget balanserade på randen till konkurs.

Med uthållighet och förenade krafter lyckades Gehab överleva krisen och 1994 blev Peter försäljningschef. Vid millenniumskiftet meddelade Gilbert att han tänkte sluta som VD. Gilberts son Lars var den naturliga arvtagaren.

– Men Lars ville inte ha den rollen. Istället blev jag tillfrågad och tackade ja.

Sedan 2001 har Gehab expanderat kraftigt och gått från 40 till över 70 anställda. Företaget som gör påbyggnader på lastbilar har arbetat upp ett gott rykte och är idag Sveriges största byggare av lastbilsflak.

– Hytten och ramen kommer klara från fabriken, sedan bygger vi på med stora flak och kranar.

Dagens lastbilar rymmer många teknikkrävande produkter och på Gehab har därför antalet elektriker ökat från 2 till 14. Merparten av arbetet handlar dock fortfarande om att montera och skruva ihop saker.

– Men varje lastbil är unik och kräver sina egna speciallösningar, så det är inget monotont löpande band-arbete!

Hur löser ni kompetensförsörjningen?

– I en sådan här högkonjunktur är det förstås svårt att få tag i personal. Men vi har haft tur och lyckats rekrytera 15 stycken 90-talister. De är superduktiga och har verkligen inneburit en positiv injektion som lyft hela företaget.

Sammanlagt gör Gehab cirka 160 påbyggnationer varje år. Omsättningen ligger på 164 miljoner.

– Målet är att vi inom två år ska nå 200 miljoner.

Ni har gått från att vara ett småföretag till att bli ett förhållandevis stort bolag, vad innebär det för utmaningar?

– Den största utmaningen är att lyckas behålla den familjära känslan. Att växa men ändå behålla småföretagets anda.

Hur skulle du vilja beskriva din ledarfilosofi?

– Jag har varit mycket engagerad i idrottsvärlden, och att driva företag handlar precis som i idrott om lagarbete. Ensam är aldrig stark. Det är tillsammans som man når resultat!

Peter har inte bara gjort sig ett namn i näringslivet utan är också en flitigt anlitad musiker. På 80-talet turnerade han som kompmusiker åt Lena Philipsson och 1999 var han med i Viktoriahallen och körade åt Roger Pontare i Melodifestivalen.

– Det var en helt galen vecka i Stockholm. Att få vara med i Melodifestivalen är en häftig upplevelse, särskilt som det på den tiden fortfarande handlade om livemusik.

Musiken är fortfarande en viktig del i Peters liv och numera spelar han i banden Grand Illusion och C.O.P.

– Jag håller även att spela in en soloskiva som är tänkt att släppas lagom till sommaren.

Näringsliv

Företagare

Namn: Peter Sundell.

Företag: VD för Gehab, Alvestaföretag med 72 anställda och en omsättning på 164 miljoner. Gör cirka 160 påbyggnader av lastbilar per år.

Ledarfilosofi: Ensam är inte stark, lagarbete ledder alltid till bäst resultat.

Min bästa egenskap: Är positiv och har bra hand med människor.

Min sämsta egenskap: Är långtifrån någon lysande administratör. ”Lyckligtvis är Monica bättre på den biten”.

Förebilder inom musiken: Toto.

Favoritlag i fotboll: Liverpool.

Motto: You never walk alone!

Visa mer...