Som vanligt mycket folk när matmarknaden slog upp portarna.
Foto:Jonatan Andersson
Som vanligt mycket folk när matmarknaden slog upp portarna.

MAT 2016 rivstartade

Klockan 11 på fredagen drog årets matmässa igång på Stortorget. På en gång fylldes tältet av människor och det var fullt upp för de mathandlarna på plats. En som tog sig tid att prata mellan kunderna var Christer Fredriksson från Öland, som är på plats med marmelader, geléer och chutneys i alla dess former.

– Det är tredje eller fjärde året jag är här nu, sedan det drog igång helt enkelt. Vi är ett småskaligt mathantverk och tillverkar marmelader, chutney, honung och så vidare, säger Fredriksson.

På bordet framför Christer står en mängd marmelader, allt ifrån päronsmak till hallon spetsat med lakrits. Han berättar om ett samarbete med kungahuset och att marmeladen bland annat har serverats på nobelfesten. Men det är inte det viktigaste, menar Fredriksson.

– Vi har fått avtal med Sollidens slott så vi använder frukter från kungens privata odlingar. Det har blivit lite samarbete där, men framför allt drivs vi av att hålla det småskaligt, närodlat och utan tillsatser.

Matmarknaden kommer att pågå fram till klockan 18 på fredagen, och sedan fortsätta under lördagen. Utanför det stora mattältet finns även möjlighet att göra must på egna medtagna äpplen.

Inför marknaden hade även en parad med orkester och barn kommit med solrosor uppifrån odlingen som räddats av donationer från medborgarna. Se bilder på solroståget och från matmarknaden genom att starta bildspelet!