Foto:Filip Sjöfors, Smålandsposten

Östers taktiska val

Öster har dragit i gång fotbollsåret 2017. Klubben är tillbaka i superettan och elitfotbollen. Thomas Askebrand inleder sitt tredje år som tränare. Det har inte någon gjort i föreningen på två decennier.

– Man är lite spänd och förväntningarna känns ganska goa i kroppen. Man vill se de nya killarna komma in i det. Det är goda förhoppningar.

Östers nye sportchef Matias Concha har varit aktiv i december. Det är många nya namn i truppen för 2017, men samtidigt är flera av nyförvärven bekanta ansikten. Bara Jonathan Levi, Admir Bajrovic och Jesper Andreasson är helt nya i Växjö och Tipshallen.

– För mig handlar det mycket om att bygga en grupp som är väldigt homogen och bra. Även när det försvinner spelare vill man ha kvar den fantastiska känslan som är runt gruppen. Vi har tittat mycket på personligheterna, säger Thomas Askebrand.

Bland hemvändarna finns målvakten Robin Malmkvist och mittbacken Månz Karlsson. Öster hade division 1-fotbollens starkaste försvar förra säsongen med mittlåset Karl-Johan Lindblad/Mario Vasilj. Nu ökar konkurrensen ytterligare. Eller?

– Vi har ganska starka tankar om att alla tre ska spela, säger Thomas Askebrand.

Östertränaren pratar om en trebackslinje. Om det sedan blir 3–4–3, 3–5–2 eller någon annan sifferkombination är mer osäkert.

– Jag tror att vi ska kunna vara ett fysiskt jobbigt lag att möta i år också.

Öster har en trupp på 18 utespelare och en målvakt för tillfället. Målvaktstränaren Rasmus Rydén är backup och dessutom saknas Johan Hjalmarsson på grund av skada.

– Vi känner väl ändå att vi har alternativ på alla positioner. Det kanske är en ytter eller offensiv spelare som vi hade kunnat behöva ha in. Vi får se om det löser sig senare när vi vet lite mer om ekonomin. För att klara en hel säsong tror jag att 17 utespelare är lite för lite. Det räcker att någon är sjuk eller skadad, säger Thomas Askebrand.

Ett par spelare från fjolårets U19-lag kommer också att träna regelbundet med a-laget på så kallade lärlingskontrakt.

LÄS MER

Han kan återvända till Öster