Annons

På grillen med företagschefen

Publicerad 21 augusti 2017
Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson

Mari Lundkvist bor på en gård i Härlöv med sin man Jim. Tillsammans har de döttrarna Linnea, 16 år, och Hanna, 23 år, och svärsonen Markus som numera också hör till familjen. På gården huserar även de strävhåriga Vorsteh-hundarna Expo, Ziggy och dotterns Exita, samt hästar och kor. För Mari Lundkvist, som hette Pehrsson innan hon gifte sig, blev yrkesvalet givet. Idag är hon den tredje generationen som arbetar på det familjeägda företaget, som grundades för 70 år sedan.

1944 startade Maris farfar och farmor, Bror och Amy Pehrsson, Bror Pehrssons möbler i Alvesta. Maris pappa och mamma, Arne och Elisabeth, följde i deras fotsteg och för Mari, som sedan 1985 arbetat aktivt i företaget, blev det också ett naturligt steg att följa direkt efter gymnasiet. Idag driver och äger hon möbelbutikerna i Alvesta och Växjö tillsammans med maken Jim och pappa Arne, som i våras blev 80 år. När Växjöbutiken öppnade för tre år sedan började äldsta dottern också arbeta i företaget och det innebär att de är tre generationer som jobbar ihop, vilket Mari tycker är riktigt inspirerande. Som VD för Växjöbutiken och allt i allo i båda butikerna fylls hennes dagar med bland annat trendspan, försäljning och möblering av visningslägenheter.

Annons

En dold talang, som hon själv tycker är lite kul, är att hon är en baddare på att skjuta lerduvor och det är en bra talang att ha då både hon och Jim är jaktintresserade. Därför läggs mycket tid av Maris fritid på att träna lydnad och eftersök inför jakt med hundarna. Hade hon haft mer tid så önskar hon att hon hade fått vara mer på Senoren, en liten ö i Karlskrona skärgård, där Maris pappa har ett sommarhus. Mari gillar närproducerat kött från bönderna i trakten eller från den egna gården och njuter även ofta av vilt på menyn. Nu tänker hon bjuda på en god grillmeny som består av marinerad ryggbiff med ugnsrostade rotfrukter samt hemmagjorda såser.

Tilltugg


Något nytt som Marie och Jim testat är att lägga ölkorv på grillen och grilla den tills den fått lite färg och blivit varm. Dela den sedan i mindre bitar och servera med oliver och kex och det passar perfekt till både öl och vin.

Marinad


3 dl coca cola eller cider, 1 msk honung, 1 klyfta vitlök, lite olja, lime, salt och peppar. Lägg köttet i marinaden (helst över natten). Ta ut köttet cirka en timme innan grillning så att köttet blir ugnstempererat innan det läggs på grillen. Hur länge köttet ska ligga på grillen beror på hur du vill ha köttet. Bädda in köttet i folie så att den får vila och möra till sig innan servering.

Ugnsrostade rotfrukter


5-6 potatisar, 3-4 palsternackor, 1 halv rotselleri, 3-4 morötter, 1-1,5 rödlök. Sätt ugnen på 230 grader (varmluft). Skölj potatisen, spara gärna skalet på. Skala palsternacka och morötter. Dela sedan alla rotfrukter i mindre lagom tjocka bitar (cirka 2 cm). Skala och dela rödlöken i lite större bitar men vänta med att lägga till rödlöken till rotfrukterna. Ta sedan en rejäl klick smör samt matolja ca 2-3 msk, krydda med färsk timjan och rosmarin, salt och peppar och även lite brunt farin socker. När allt är i blandar du runt ordentligt så att det blir väl fördelat. Rostas i ugnen ca 45 min men när halva tiden gått blandar du i rödlöken.

Kall bearnaisesås


200 g smör, 1 msk torkad dragon, 1 msk vitvinsvinäger, 4 äggulor, 2 dl rapsolja, salt och svartpeppar. Smält smöret och ställ det åt sidan och låt det svalna till rumstemperatur. Blanda dragon och vinäger och låt det stå och dra ett tag. Vispa äggulorna och häll sakta i oljan, när det börjar tjockna så kan man öka takten. Vispa ner smöret, men häll inte i det vita som ligger på botten. Vispa ner vinägerblandningen och smaka av med salt och peppar.

Sweet chili sås

Annons


Blanda 2 dl creme fraiche med 1 dl sweet chilisås.

Tillbehör


Andra goda tillbehör till menyn är halloumi, grönsallad, majskolvar och bacon.

Dryck


Fördrink Barefoot White Zinfandel och till maten rött The Wanted Zinfandel.

Alina Carlsson

Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons