Så spetsar du ditt cv - experterna tipsar

Foto:Nadia Hagberg

Skriv säljande - men noggrant och utan slarvfel. Det menar arbetsförmedlarna Carin Lundström och Miodrag Cvjetinovic.

Att skriva cv är inte alltid så enkelt och ibland kör man fast. Men det finns knep som gör det enklare att komma igång. Dessa kan arbetsförmedlarna Carin Lundström och Miodrag Cvjetinovic som arbetar på Arbetsförmedlingen i Växjö.

Miodrag Cvjetinovic har ansvar för arbetsgivarkontakter i Alvesta kommun och har stenkoll på vad en arbetsgivare vill se i ett cv. Men för att arbetsgivaren ska hitta just ditt cv är det också viktigt att du finns på rätt ställen.

– I en värld som blir allt mer digitaliserad är det viktigt att finnas på sociala medier, speciellt LinkedIn. Där är det lätt för arbetsgivaren att få en överblick över den som söker arbete och vad denna har för nätverk.

Linkedin är en webbtjänst och mötesplats mellan arbetssökande och företag. Den fungerar också som ett forum där individer kan återknyta kontakten med tidigare kollegor.

– I sin profil har man också en bild, vilket jag märkt är viktigt för arbetsgivarna. Det är enklare att minnas ett ansikte än ett namn.

Carin Lundström, som länge har arbetat med att vägleda ungdomar till arbete, fyller i:

– Men tänk på att ha ett vuxet förhållningssätt på sociala medier. Ha en mejladress med ditt för- och efternamn och tänk på vilka bilder du lägger upp.

Hon ser också fördelar med att gilla och följa olika företag på sociala medier.

– Många företag lägger ut lediga jobb på sina sociala medier och om du följer dem så missar du ingenting. Sen finns vi på arbetsförmedlingen för att hjälpa till. Vi matchar arbetsgivare med arbetssökande varje dag.

Men hur skriver man då ett cv och ett personligt brev? Carin Lundström och Miodrag Cvjetinovic är överens om vad som är absolut viktigast:

– Sälj in dig själv. Skriv vem du är, vilka erfarenheter du har och vilken målsättning du har inför framtiden. Men tänk på att hålla en enkel struktur och skriv som längst två sidor.

Carin Lundström och Miodrag Cvjetinovic.
Foto: Nadia Hagberg
Carin Lundström och Miodrag Cvjetinovic.

På arbetsförmedlingens hemsida finns flera verktyg och mallar som gör det enklare att strukturera upp ditt cv och personliga brev.

– Att kunna hålla ett cv och sitt personliga brev kort är en bedrift. Det visar att du är effektiv och kan välja ut det viktigaste i ditt yrkesliv. Skriv det som arbetsgivaren behöver veta och vad som är relevant för tjänsten du söker, säger Carin Lundström.

För unga, som kanske inte har så många anställningar att skriva ner, finns flera tips.

– Har du passat barn eller varit fotbollsledare? Skriv det! Det visar att du har en drivkraft. Precisera också vad uppdraget ledde till. Vad har du lärt dig?

Att just precisera är viktigt båda för yngre och lite mer erfarna arbetssökande.

– Försök vara så konkret som möjligt. Undvik klyschor som att du är stresstålig och kan ha flera bollar i luften. Skriv så pass beskrivande att arbetsgivaren förstår det i alla fall.

Skriv också ner dina meriter.

– Skriv om dina språkkunskaper och vilken nivå du är på, skriv om du har körkort och eventuella it-kunskaper.

Om man har luckor i sitt cv, hur gör man då?

– Det är helt okej att ha luckor, men du måste vara beredd på att kunna förklara för arbetsgivaren vad du gjorde under tiden. Försök matcha dina erfarenheter under luckorna med tjänsten du söker, säger Carin Lundström.

När du har skrivit klart. Glöm inte bort att vara självkritisk.

– Läs igenom ordentligt och rätta eventuella stavfel. Tänk: Skulle jag anställa mig själv? säger Miodrag Cvjetinovic.

– Och när du skickat iväg en ansökan, se till att vara tillgänglig. Svara på mejl och telefonsamtal, säger Carin Lundström.

Fakta

Fem tips från experterna

Sälj in dig själv: Ge en heltäckande bild av vem du är, vad du kan och vad du vill. Försök vara så konkret som möjligt och undvik klyschor som att du är stresstålig och kan ha flera bollar i luften.

Skriv om dina mål: Sammanfatta vad du vill göra i framtiden och koppla det till tjänsten du söker. Visa att du har rätt inställning och att du är framåt och vill jobba.

Bifoga ett foto på dig själv: Se till att du ser professionell ut på bilden. Och om du får en intervju, anpassa din klädsel. Söker du jobb på en bank - ta på en slips. Söker du jobb på en snickarfirma kan du med fördel ha snickarbyxor.

Läs igenom: Rätta stavfel och var självkritisk. Kan du förkorta något stycke eller borde du utveckla något ytterligare? Fundera kring om du skulle anställa dig själv eller inte.

Se till att finnas på rätt ställe: Använd dig av LinkedIn och se till att dina sociala medier är antingen professionella och öppna eller privata och låsta. Skicka också din ansökan till rätt mejladress eller avdelning på företaget.

Visa mer...