Sponsrat innehåll

Så såg det ut på Jobbmässan i våras i Fortnox Arena. I år blir möjligheterna ännu större då mässan förläggs till Tipshallen.
Så såg det ut på Jobbmässan i våras i Fortnox Arena. I år blir möjligheterna ännu större då mässan förläggs till Tipshallen.

Unik satsning på jobbvecka i Växjö

Hittade nya medarbetare på jobbmässan

Ett företag som fick ut mycket av jobbmässan 2017 var Alwex Lager & Logistik, med säte ibland annat i Räppe. Sex personer fick anställning hos Alwex efter jobbmässan. En av dessa var Philip Lönn.

– Jag var arbetssökande och gick på mässan på vinst och förlust. Jag var ute efter ett jobb inom IT eller lager, kanske ett sommarjobb. Jag har jobbat med detta tidigare. Alwex fick jag bra kontakt med på mässan, menar han.

Alwex Lager & Logistik hade fyra personer i sin monter och tyckte att jobbmässan gav dem mycket.

– Våra kunder är väldigt säsongsbetonade, speciellt vår och sommar säljer de extra många produkter som vi lagerhåller åt dem. Därför måste vi också ha mer personal vår och sommarhalvåret, berättar Lars-Olof Larsson, produktionschef.

– Vi måste fördubbla vår personal denna tid, och nu fick vi kontakt med många sökande som lämnade CV till oss. Tidigare har vi fått hyra in extrapersonal via bemanningsföretag, förklarar Lars-Olof.

– Vi kommer givetvis att vara med på mässan nästa år också. Det är mycket positivt att på en jobbmässa få direktkontakt med de sökande och ha en första kommunikation, menar Lars-Olof.

Vill aktivt synas på mässor

På plats på Jobbmässan 2017 var även bemannings- och rekryteringsföretaget Inpeople.

– Vi jobbar aktivt med att synas för att rekrytera kontakter. Främst inom områdena IT, teknik, industri och lager/logistik. Därför är det en självklarhet att vi skall vara med på Jobbmässan, menar VD Christoffer Petrén.

– Dessutom är vi en rätt så stor arbetsgivare i Växjö kommun, och det är viktigt att vi är med i de forum som berör arbetslivet och som har kommunen och Arbetsförmedlingen som aktörer.

Christoffer berättar att Inpeoples sex personer på jobbmässan hann ha kvalitativa samtal med hundra personer.

Jobbveckan - fem dagar med aktiviteter och events

Under jobbveckan kommer samarbetspartners inom Växjölöftet erbjuda olika temadagar med ämnen som integration, digitalisering, matchning, inspiration och framtidsspaning. Under varje rubrik och dag hittar man som besökare aktiviteter på olika platser runt om i Växjö, aktiviteter för att möta de olika målgruppernas behov.

– Programmet börjar sätta sig, säger Karin Hellström, projektledare för Växjölöftets jobbvecka. Vårt unika samarbete inom Växjölöftet ger förutsättningar för ett väl genomarbetat och varierat program. Alla samarbetspartners; Arbetsförmedlingen, Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen Kronoberg är med och bidrar till veckans aktiviteter. Under veckan kommer även Ung Företagsamhet och Svenskt näringsliv att vara delaktiga. Vi hoppas givetvis att fler aktörer som är intresserade av frågor kring kompetensförsörjning vill vara delaktiga och engagera sig i frågorna kring kompetensförsörjning. Det är fantastiskt att se hur samarbete öppnar upp för helt nya idéer.

– Jag är övertygad om att vi kan göra skillnad och att vi tillsammans kan ge förutsättningar för att få människor och företag att växa, säger Karin.

Jobbmässan - jobbveckans huvudattraktion

– Jobbmässan är den stora aktiviteten och höjdpunkten under veckan, säger Emma Andersson projektledare för Växjölöftets jobbvecka med fokus på jobbmässan.

– På mässan i februari 2018 satsar vi extra med större montrar för utställare, fler aktiviteter och upplevelser för besökare. Vi riktar även in oss till en bredare målgrupp och ett större regionalt område än tidigare. Ett exempel är att det kommer erbjudas busstransport från kranskommunerna, Linnéuniversitetet och från de kommunala gymnasieskolorna.

Anmälan för utställare har varit öppen i tre veckor och nu är 50% av montrarna redan bokade.

– Vårt mål är att få en bra blandning av företag som har lediga jobb att erbjuda eller någon form av utbildning. Vi välkomnar både stora och mindre arbetsgivare som vill passa på att synas och på ett kostnadseffektivt sätt ha möjlighet att träffa många kandidater direkt på mässan. Vid jobbmässan i februari var speedintervjuerna ett mycket populärt inslag som vi kommer att bygga vidare på 2018 och utveckla. Det var många som vid mässan i år som ville träffa personerna direkt och genomföra en kort intervju på plats, säger Emma.

Personligt möte och digitala lösningar

Under jobbveckan erbjuds besökarna både fysiska möten och mer kunskap om att söka jobb via digitala plattformar.

– Vi vill hjälpa både arbetssökande och arbetsgivare att hitta rätt i den digitala djungeln som finns, säger Karin Hellström projektledare för Växjölöftets jobbvecka. Vi kommer att anordna föreläsningar om bland annat LinkedIn och visa upp många av de nya tjänster som Arbetsförmedlingen erbjuder, både för arbetssökande och för arbetsgivare. Det finns mycket man kan utforska själv vid datorn för att synas och vi hoppas kunna ge tips och hjälp till besökarna.

– Många föredrar det personliga mötet och det är därför vi vill att jobbmässan utvecklas till ett årligt återkommande event i Växjö, säger Emma.

Växjö har ingen uttalad mässkultur men det ska vi ändra på. Vi tror stenhårt på vårt nya utökade koncept och ser fram emot att hjälpa arbetsgivare från hela Kronobergs län att hitta rätt kompetens.

Fakta

Växjölöftet

Växjölöftet är ett unikt samarbete mellan näringslivet, det offentliga och växjöborna. Växjölöftet arbetar tillsammans för full sysselsättning och för att täcka det kompensationsbehov som näringsliv och offentliga arbetsgivare har i Kronobergs län.

Mer information hittar du på www.vaxjoloftet.se

Fakta Växjölöftets jobbvecka

Växjölöftets jobbvecka kommer att genomföras mellan den 5-9 februari 2018. Programmet hittar du på www.vaxjoloftet.se.

Är du intresserad av att finnas på plats på Jobbmässan 2018?

Boka din plats på www.vaxjoloftet.se

Visa mer...