Varor med kort datum i kommunens kök

Nya förskolan Saga.
Nya förskolan Saga.
Foto:Caroline Kågell Popovic/Växjö kommun

Måltidsorganisationen i Växjö kommun vill minska matsvinnet. Därför genomförs nu två projekt. På Kvarngården i Ingelstad köper man sedan början av december varor med kort datum från Ica i samhället.

– Att vi bidrar till ett minskat matsvinn och kan servera mat av hög kvalité till matgästen känns väldigt bra. Känslan över att veta att råvaror kommer från butiken som nästan ligger granne ökar matglädjen ytterligare, säger Sofia Herbertsson, enhetschef med ansvar för bland annat Kvarngården i Ingelstad.

På nya förskolan Saga på Söder kommer man också att köpa varor med kort datum. Här köps grejerna hos kommunens grossist och det kommer att innebära nära kontakt mellan kök och grossist.

– Det blir ett inspirerande sätt att arbeta på. Vi kommer behöva vara flexibla och kreativa när vi anpassar våra maträtter till den gemensamma menyn och på sätt få ännu mer utrymme till att använda vår kock kompetens, säger Caroline Kågell Popovic, kock i köket på Förskolan Saga, som även kommer laga mat åt Södergårdens förskola, Regnbågens förskola och Biskopshagens förskola.

Läs mer om projekten här.