Foto:Per Jodenius, Smålandsposten

Växjöpolitikern rasar mot samordnare

Ungefär 140 svenskar har hittills återvänt efter att ha varit anslutna till våldsbejakande grupper i Syrien och Irak. I en rapport från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism står det att en person som vill lämna extremistmiljöer ofta behöver stöd för att kunna göra det. Bland annat förslås det att personerna ska få hjälp med arbete, tak över huvudet och bidrag till körkort, något som får Växjöpolitikern Oliver Rosengren, ordförande i nämnden för arbete och välfärd och gruppledare för Moderaterna i Växjö, att rasa.

– Återvändande IS-jihadister ska mötas av polis vid gränsen och sona sina brott. Att den nationella samordnaren istället föreslår att de ska belönas med jobb, förtur i bostadskön, skuldsanering och skattefinansierat körkort vittnar om osedvanligt dåligt omdöme från regeringskansliet. Terrorister ska lagföras och dömas, inte få en gräddfil till svensk välfärd, skriver han i ett mail till VXOnews och fortsätter:

– IS utför dagligen fruktansvärda brott mot mänskligheten. Många nya växjöbor har flytt från deras grymhet och ondska. Att belöna terrorn med kommunala praktikplatser är otänkbart. Det gör mig rasande att det finns kommuner som gör så. Under min vakt ska det inte förekomma i Växjö. Det är ett löfte.