Sponsrat innehåll

Foto:Magnus Olsson

Bobubbla i Växjö? Stillman spanar in marknaden

Hur ser pristrenden på bostadsmarknaden i länet ut?

– Om vi först tar och backar bandet till förra hösten, då presenterades bland annat de nya amorteringskraven som började gälla i mars i år. Från september och fram till januari såg vi en ganska rejäl prisnedgång. Cirka 8 procent för villor och 12 procent för bostadsrätter, säger Peter.

Är nedgången ett tecken på en bostadsbubbla som håller på att spricka?

– Nej, det tror jag inte. Efter januari stabiliserades priserna och rörde sig sedan lite upp, lite ner. Men utvecklingen är förstås knuten till utbud och efterfrågan. När det gäller bostadsrätter har utbudet av begagnade objekt ökat dramatiskt den senaste tiden och lägg till det en stor nyproduktion, så efterfrågan är balanserad just nu. Ökar den inte kan vi mycket väl få en prispress på ytterligare 5–10 procent det närmaste halvåret. Det vi ser nu är att avslutspriserna mer frekvent är lägre än utgångspriserna, samt att det är färre uppstarter av nya bostadsrättsprojekt.

Blir inte det kännbart för många säljare?

– För de allra flesta jämnar det ut sig eftersom de köper ny bostad i samma skede. De som inte riktigt har de förutsättningarna är de som köper nyproduktion. De köper något som är färdigt om två år och ingen kan säga säkert hur marknaden ser ut då.

Hur ser det ut på villamarknaden då?

– Även där är utbudet större än på mycket länge, men priserna har återhämtat sig och är på väg uppåt igen. Säljarna har tagit till sig vilka nivåer som gäller och anpassat sig till det. Däremot märker vi tydligt att köparna generellt är vilsna kring priserna på bostäder och skjuter lite från höften i sin budgivning. Jag får varje vecka föra fram skambud som gör att säljare ratar vissa köpare i ren irritation.

Vilka är då dina bästa tips till bostadsköparna?

– Jag har tre grundläggande tips som kan ge rätt förutsättningar för en bra affär:

1. Kolla prisutvecklingen i det område du tänker köpa bostad, maklarstatistik.se är en utmärkt sajt med uppdaterad prisstatistik för bostäder i hela Sverige.

2. Skaffa lånelöfte som täcker ditt planerade köp.

3. Rådfråga din mäklare. Fråga var priset för ett särskilt objekt kan tänkas landa eller be mäklaren tipsa om när bostäder som uppfyller dina önskemål och ryms inom din budget dyker upp.

Kolla in Peters aktuella bostäder här.