Åskar vill visa okända Växjö

Foto:David Färdigh

Konstnären Åskar Lilja trivs som allra bäst i gamla, trasiga och skeva miljöer där människor satt spår. Detta speglas även i hans alternativa stadsvandringar, som fått många att upptäcka helt okända sidor av Växjö.

– Det är roligt att visa platser med spännande innergårdar, konstverk och detaljer som få har sett eller lagt märke till.

2019 kommer bli ett intensivt år för Växjökonstnären Åskar Lilja, som förutom en kommande utställning på Palladium firar dubbla tioårsjubileum. 2009 gav han nämligen ut sin första skiva på svenska och gjorde dessutom dokumentärfilmen Kojor tillsammans med Patrik Hörberg. Båda får nu en uppföljare.

– En skiva med egna låtar ska ges ut under året och i vår kommer dokumentärfilmen Kojor 2.

Kojor kan ofta vara en aning skeva och ruffiga, och just i kantstötta och trasiga miljöer är där Åskar mår som allra bäst. Detta manifesterar han numera även genom sina stadsvandringar i Växjö, som startade i höstas och som blivit en stor succé.

– Hemmablindhet och bekvämlighet gör att vi ofta missar många spännande detaljer i staden. Mycket av Växjös nya bebyggelse är dessutom ofta polerad och tråkigt tillrättalagd. Tyvärr bygger man bort många av de ytor och frizoner som jag älskade när jag växte upp i det mer ruffiga Växjö på 80- och 90-talet.

Åskars kärlek, fascination och blick för annorlunda miljöer och byggnader väcktes tidigt i barndomen. En plats som särskilt hänförde honom var Staglaberget på Öster.

– När jag som liten fick höra att platsen dolde en stor militär bunker med ledningscentral så triggades min fantasi igång.

Men platser och byggnader kan förstöras. När de gamla kvarteren vid Växjö Teater revs och ersattes med en parkeringsplats kände han undran och förtvivlan. Och när han fick höra att det fastigheten Djäknen 2 på Skolgatan skulle rivas bestämde han sig för att protestera.

– Djäknen 2 från 1844 är ett av de äldsta trähusen i Växjö och med sina utedass och sin charmiga innergård utgör det en riktig oas mitt i staden.

Fastigheten kallas populärt Tusenåriga riket, varför?

– Smeknamnet fick byggnaden i början av 1900-talet då det bodde ett antal äldre damer där vars sammanlagda ålder var tusen år.

Djäknen 2 räddades och ingår numera som ett givet stopp på Åskars stadsvandring liksom graffitiverket Rörorkestern på samma gata. Konstverket skapades 1994 av den numera framlidne Växjökonstnären Håkan Nyberg.

– Han fick tillstånd av rörfirman som fanns här för att uppföra en graffiti-väggmålning föreställande ett antal rör som skrider fram i procession. Håkan fick inspiration till verket efter att sett ett begravningståg i New Orleans.

Åskar har egna minnen av Håkan.

– Ja, jag hade honom som lärare. En fantastisk personlighet, en 60-årog punkare som inspirerade mig mycket. Och Rörorkestern är dessutom en underbar målning.

Kvarteren Gripen med det gamla församlingshemmet, stationsområdet med den gömda leksaksbilen och Båtsmantorget med Växjös äldsta fredstecken är andra anhalter under Åskars stadsvandring. En gata som ligger honom särskilt varmt om hjärtat är Västergatan. Här finns lysande exempel på gamla härliga bevarade fabrikslokaler som nu blivit butiker och lägenheter, men också mindre trevliga exempel i form av platta och uttryckslösa byggnader.

– Men blandningen och kontrasterna skapar en speciell dynamik.

Extra förtjust är Åskar i bakgården vid nuvarande restaurangen Smak.

– Att gå in på bakgården där är som att plötsligt förflyttas till Köpenhamn eller Berlin. En ruffig oas där människor får sätta avtryck.

En tidig vårpremiär av Åskars stadsvandringar skedde under Kulturnatten, då intresset visade sig vara näst intill överväldigande.

– Jag hade två vandringar inplanerade med 13 respektive 6 föranmälda deltagare. Det kom 40 och 25. Det var nästan chockartat.

Helst fördrar Åskar mindre grupper då det är möjligt att prata utan mikrofon.

– Jag är mån om att behålla det personliga. Poängen är ju inte bara att jag ska tala utan det är samtalen som är det viktiga. Ofta har deltagarna spännande historier att berätta om byggnaderna, och då kan vi dela med oss och inspirerar varandra!

Hur frekvent kommer du genomföra stadsvandringarna framöver?

– Tanken är att ha stadsvandringarna minst en dag i veckan, förmodligen varje lördagseftermiddag. Men sen kör jag även specialbokningar. Jag har haft företag och sällskap som kör stadsvandringar som en uppvärmning inför luncher, fester och andra event.

Åskar menar att stadsvandringar är ett koncept som funkar för alla, inte bara de som är intresserade av kultur, arkitektur eller stadsutveckling. Att upptäcka nya miljöer eller väcka tankar kring hemstaden är något som alla kan ha behållning av.

– Ja, Växjö är full av spännande berättelser.