Markus Krunegård är tillbaka

Krunegård
Krunegård
Foto:Lena Gunnarsson

Efter ett par tuffa år är Markus Krunegård tillbaka - och det med besked. Under sommaren och hösten har han spelat runt om i Sverige och i december uppträder han i Växjö.

– Jag gillar verkligen Växjö. Det brukar alltid vara fin stämning, säger Markus Krunegård.

Det har gått fyra år, varav ett års sjukskrivning för utbrändhet, sedan Markus Krunegård släppte sin senaste skiva. Men i september i år kom artistens sjätte studioalbum med den långa titeln ”I huvet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvet på en idiot”.

– Det brukar vara så med titlar när man kommer på dem, eller egentligen alla idéer jag har. Det känns fel men fastnar. Det är märkligt och konstigt men då brukar det vara någonting där. Titeln är en metafor för var jag håller på med. Alla de grejerna i titeln är olika former av ensamhet, man kan göra saker med andra men det är ingen som upplever det som du, så på något sätt är man ganska ensam i det mesta. Att göra en skiva eller gå igenom en sjukdom är ju ganska ensamt. Sedan är det spegelvänt som rundgång, precis som livet i stort, säger Markus Krunegård.

Under hela 2017 var han sjukskriven för utbrändhet. Han tog sig knappt ur sängen men ser nu tillbaka på sjukdomstiden som något nyttigt.

– Det är otroligt kul att kunna spela igen, det går inte att ta för givet att det ska komma folk eller att man får ihop någonting som känns relevant. Jag var sjuk ett tag och trodde inte riktigt att det skulle gå så det känns som en bra bonus. En sådan här paus, oavsett vad det beror på, är jävligt bra tror jag.

Hur har din musik påverkats av din sjukdom?

– Jag är hopplöst dåligt på annat än att skriva om saker som jag är med om eller ser. Så det har smugit sig in i texterna men annars hörs det inte så mycket.

Under konserten på Kafé de luxe i Växjö den 14 december blir det många nya låtar och mycket ös.

– Vi spelar de låtar som vi känner funkar bäst och sedan beror det lite på stämningen i lokalen. Det påverkar oss om publiken är peppad, sitter eller står och om de är fulla eller nyktra. När det har kommit folk vill vi ju ge dem någonting, för att de har bemödat sig att komma och kolla på en konsert.

Han har uppträtt i Växjö vid flera tillfällen och ser fram emot att komma till Småland i december.

– Det ska bli svinkul att spela i Växjö igen. Jag älskar Kafé de luxe. Det är en kulturinstitution, inte bara i Växjö utan i hela Sverige. Det är ett härligt jäkla fritänkargäng, man får vara som man vill.