Michael och Popcorner lockar musiklegender till Alvesta

Foto:David Färdigh

Radiohead spelade nästan i Alvesta. Det avslöjar Michael Karlsmo, ordförande i musikföreningen Popcorner, som under sina snart 40 år anordnat konserter med artister som Eldkvarn, Wilmer X, Lolita Pop, Bob Hund, The Ark och Lars Winnerbäck.

– Thåström har varit här tre gånger. Drömmen är att få hit honom en fjärde gång.

När Magazinet träffar Michael Karlsmo så pågår planeringen inför konserten med Dregen & Nicke Borg i Kulturkällaren lördagen den 8 december. Nyheten hann knappt utannonseras förrän konserten var slutsåld. Men likväl har arrangörsföreningen Popcorner tryckt upp en affisch. Traditionens makt är nämligen stor.

– Ja, jag har en signerad affisch av varenda artist som spelat hos oss. Totalt tror jag det är 173 stycken.

Vilken är den största rariteten?

– Thåströms signerade affischer. Han har spelat hos oss tre gånger. Först som soloartist i slutet på 80-talet och två gånger med bandet Peace, Love and Pitbulls på 90-talet.

Musikföreningen Popcorner såg dagens ljus 1980. En salig blandning av människor förenades av ett stort musikintresse och bildade en förening både för att få möjligheter att repa med sina egna band och för att anordna konserter.

– Först hette vi Föreningen Aktiv Musik (FAM), men det lät ju en aning tråkigt så vi bytte ut det mot Popcorner.

Kulturkällaren var den första lokalen men senare på 80-talet slog föreningen på den stora trumman och hyrde Folkets Hus istället.

– Då bokade vi band som Wilmer X, The Saints, Lolita Pop och Eldkvarn.

Men större lokal och större artister innebar också mer arbete. När det blev alltför jobb- och tidskrävande valde föreningen istället att hyra en källarvåning mittemot Hotell Rådmannen som fick gå under namnet Hejdays.

– Där spelade bland annat Bob Hund, Soundtrack of our lives, Dia Psalma och Backyard Babies.

En extra minnesvärd bokning var det engelska bandet Pop Will Eat Itself.

– Samma vecka som de spelade här i Alvesta slog de igenom med dunder och brak hemma i Storbritannien. Hela den brittiska musikpressen ropade efter dem och ville ha intervjuer, men fick beskedet att de befann sig i orten Alvesta i Sverige.

Ett legendariskt band som faktiskt nästan har spelat i Alvesta är Radiohead. Michael förklarar:

– Vi hade bokat Radiohead via Rockparty i Hultsfred men precis någon vecka innan konserten fick vi beskedet att bandet fått ett nytt, större bokningsbolag och att alla spelningar i Sverige var inställda. Orsaken var helt enkelt att de fått en hit med Creep och därmed ett dundergenombrott.

Många artister som kommit till Alvesta har varit tämligen okända men senare blivit megastora.

– Lars Winnerbäck är ett bra exempel. Honom fastnade vi tidigt för och bokade långt innan han slagit igenom. Jag tror det var runt tio personer som lyssnade på Winnerbäck-konserten, men han bjöd ändå på extranummer.

Kulturkällaren som numera åter är Popcorners hemmaplan tar 100 besökare, men trots det begränsade utrymmet så brukar artisterna stormtrivas. Den familjära stämningen och det varma mottagandet gör att många gärna återvänder.

– Plura, Pugh Rogerfeldt, Adolphson & Falk och Sator har varit här flera gånger och är aldrig svårövertalade. Ett annat exempel är hårdrocksgruppen Bullet som gjort det till en tradition att köra akustiska spelningar hos oss.

Som uppvärmning inför varje konsert brukar Hagaskolans musikelever få chansen att göra framträdanden.

– Att spela inför en betalande publik är en nyttig utmaning. Eleverna får dessutom alltid i uppgift att framföra musik som anknyter till huvudbandet.

Förutom Dregen & Nicke Borg-konserten nästa lördag så kommer Alvestabandet The Fleppards med gästartister spela den 29 december.

– Inom kort presenterar vi även vårens program.

Har du någon drömbokning?

– Ja, drömmen är att få hit Thåström en fjärde gång!