Växjö Konstrunda växer

Foto:David Färdigh

Med över 40 deltagande konstnärer så är årets upplaga av Växjö Konstrunda den största på länge. Dessutom utökas antalet dagar.

– Samlingsutställningen på Växjö Konsthall kommer i år vara öppet en hel vecka, berättar Per Reinholtz, ordförande Växjö Konstrunda.

Mer konst åt folket! På fredag eftermiddag invigs Växjö Konstrunda med vernissage på Växjö Konsthall. Förberedelserna pågår just nu för fullt och Magazinet träffar fyra av de medverkande konstnärerna; Per Reinholtz, Emilia Linderholm, Anders Bergön och Mats Aronsson.

– Totalt är vi 38 deltagare plus åtta gästutställare på Italienska Palatset. Så det här blir den största konstrundan på mycket länge.

Förutom antalet så imponerar även bredden.

– Många olika konstnärliga discipliner och uttryckssätt är representerade, allt från akvareller och foton till skulpturer och textiler.

Fenomenet konstrunda uppstod på Österlen i Skåne på 80-talet, men Växjö var också tidigt ute. Den första konstrundan här arrangerades redan på 90-talet och idag är det en etablerad tradition som kan beskrivas som en riktig folkfest.

– Sammanlagt brukar det vara uppemot 3000 besökare.

På en ganska koncentrerad geografisk yta erbjuder Växjö Konstrunda möjligheten att både återbesöka favoriter men också att upptäcka nya konstnärer. Vill man ha en bra överblick är tipset att besöka samlingsutställningen på Växjö Konsthall, där konstrundans alla medverkande finns representerade.

– Det är en bra introduktion av utbudet. Man kan beskriva det som ett konstnärligt smörgåsbord.

Det är också på Växjö Konsthall som Växjö konstrunda invigs nu på fredag. En nyhet för i år är att samlingsutställningen kommer ha öppet en hel vecka.

– Är man exempelvis bortrest den här helgen så har man en ny möjlighet nästa helg. Att kommunen upplåter konsthallen en hel vecka är vi väldigt tacksamma för.

Syftet med konstrundan är att belysa konstlivet i Växjö och skapa möten mellan konstnärer och publik. Att det dessutom ofta uppstår nya konstellationer som kör gemensamma utställningar är också en bonuseffekt konstaterar Per, Emilia, Anders och Mats.

– Det är kul att göra något tillsammans. Konstrundan är ett spännande forum att vara delaktig i. Det blir en speciell dynamik, menar Anders som gör sin andra konstrunda.

För Emilia blir årets konstrunda något av en comeback.

– Jag har inte varit med på tre år eftersom det krockat med andra utställningar. Så jag är extra förväntansfull och glad över att kunna vara med denna gången.

Växjö Konstrunda kommer avrundas nästföljande helg med prisutdelning.

– Ja, lördagen den 23 mars så sker utdelningen av Publikens- och Juryns pris. Det är ett omtyckt och lättsamt sätt att visa sin uppskattning för konsten, berättar Per.

Hur betydelsefulla är priserna?

– Man ligger nog inte sömnlös och svettas på nätterna, men visst är det en extra rolig och stimulerande kittling, säger Mats.