Växjöbon sminkar för vardagen och tv-kanalerna

Foto:Nadia Hagberg

23-åriga Isabelle Öhrskog har sminkat profiler för såväl SVT som C More och Disney Channel. Hon driver en egen salong i Växjö - i en bransch som under de senaste åren har förändrats rejält.

– Det är mycket mer galet nu och det finns inget rätt eller fel.

För fyra år sedan startade Isabelle Öhrskog sitt egna företag. Hon är utbildad makeupartist, fransstylist och nagelterapeut. Halva arbetstiden spenderar hon på Kicks på Grand Samarkand och resterande tid i den egna salongen Isabelles Skönhet på Mårdvägen i Växjö. Där gör hon i dagsläget främst fransförlängningar men också sminkjobb.

Hon studerade Skönhet och Hälsa på Kungsmadskolan och i samband med en praktik började hon på Kicks. En dag våren 2015 ringde C More till butiken och frågade om de kunde hjälpa till med smink till en sändning av en slutspelsmatch i Vida Arena. Det blev det riktiga startskottet på Isabelle Öhrskogs karriär och företag.

– Jag är ganska blyg men valde att köra på. Jag lånade smink i skolan, packade ner allt i en liten väska och åkte upp till Vida Arena. Jag visste inte vad jag gav mig in på men det var så kul och gick så bra.

Isabelle fick fortsatt förtroende av C More under det som senare visade sig vara Växjö Lakers historiska guldsäsong.

– Jag sminkade Peter Jihde och sådana som jag hade sett på tv. Jag är inte så sportintresserad och brydde mig inte så mycket att det var just dem, annars hade det nog varit nervöst att sminka just kändisar.

Foto: Nadia Hagberg

Isabelle Öhrskog gjorde sig ett namn och tack vare att "någon kände någon" ringde det en dag från London på hennes telefon.

– Ska man svara tänkte jag när jag såg att det var från London. Det var från Disney Channel, som ville att jag skulle sminka till ett program med elever från AMB i Tingsryd. Det var häftigt att jobba med ett så stort företag som Disney.

Tack vare sociala medier, som Instagram och Youtube, har smink och skönhet fått ett uppsving på nytt. Många influencers gör succé med makeup-tutorials och tips. Det har också förändrat branschen.

– Det är mycket mer galet nu och det finns inget rätt eller fel. Nu kan man använda läppstift på ögonen och det kommer allt fler produkter som kan användas på flera olika ställen på kroppen. Det är också väldigt populärt med fransförlängning och fransböjning nu.

Vad skulle du säga till de som vill bli makeup-artister?

– Jag skulle rekommendera att gå en utbildning på gymnasiet och att våga vara kreativ och utmana sig själv. Jag är ganska försiktig men har vågat kasta mig ut. Samtidigt tänker många att det är ett glamouröst jobb men det är allt annat än det. Jag har suttit och sminkat i gräset klockan 06.00 och i ett svettigt omklädningsrum med lysrör.

Foto: Nadia Hagberg