Drönare ska hjälpa polisen under festen

 

För första gången ska polisen använda drönare i sin bevakning av Karl-Oskardagarna. Det ska hjälpa till att trygga evenemanget.

Under Växjös stadsfest kommer att det finns många polisen på plats, som ska bevaka evenemanget. En nyhet för i år är att Polismyndigheten också satsar på en drönare i sin bevakning.

Drönaren ska vara ett komplement till den övriga bevakningen.

– Nu när vi har tillgång till drönarpiloter vill vi ta tillvara alla möjligheter att bibehålla Karl-Oskardagarna som det trygga evenemang det varit. Därför har jag skrivit tillstånd för vanlig kameraövervakning och UAS-övervakning, säger lokalpolisområdeschef Jonas Eek till Smålandsposten.

UAS är en benämning på hela systemet, farkosten och piloten. Tanken är inte att polisen i första hand ska identifiera enskilda besökare.

– Vi vill se tendenser. Om det händer något har vi möjlighet att se händelseförlopp och på så sätt förflytta oss. Det är många människor som rör sig på en liten yta i stan under Karl-Oskardagarna så drönaren är ytterligare ett verktyg i vår låda när det gäller att skapa trygghet, förebygga brott och genomföra brottsutredningar, säger Jonas Eek till Smålandsposten.