SM-kval i utomhusmatlagning

Att göra mat över öppen eld ute i det fria kräver fingertoppskänsla. Exempel på denna talang kan beskådas vid konserthusparken på fredag när det anordnas kvaltävling i SM i utomhusmatlagning.

– Lagen har 2,5 timme på sig att utifrån en särskild råvarukorg tillaga en trerättersmiddag för sex personer, berättar projektledaren Magnus Hörberg.

SM-finalen i utomhusmatlagning äger rum i Skövde och sista kvaltävlingen sker i Växjö i samband med MAT på fredag. Lokal arrangör är Destination Småland och projektledare är Magnus Hörberg, välkänd matproducent och friluftslivsfantast.

– Jag jobbar mycket med just mat samtidigt som jag älskar friluftsliv och har arbetat som friluftsguide. Så den här tävlingen passar mig som hand i handsken!

SM i utomhusmatlagning är öppen för alla, såväl proffs som glada amatörer. I Växjö tävlar sex stycken lag från södra Sverige. Dessa får en varukorg med råvaror som ska utmynna i en trerättersmeny på sex portioner. Lagen har 2,5 timme på sig. Resultatet bedöms av en smakjury och en metoddomare.

– Man tittar både på smak, utseende, arbetsmetod, hygien och svinn. I år har det dessutom tillkommit en bedömningspunkt, nämligen smak av eld.

Just att tillaga mat över öppen eld i skiftande väderlek kräver en viss fingertoppskänsla intygar Magnus, som välkomnar alla att följa tävlingen som äger rum på Västergatan intill konserthusparken.

– Vi startar tävlingen klockan 11 och håller på till 15. Prisutdelningen då det tillkännages vilka två lag som gått till SM-finalen sker klockan 16.