Världens blickar på John Lundvik

.
.
Foto:Filip Sjöfors

Han är Växjösonen som efter motgång på motgång har blivit hela Sveriges favoritartist. Ödmjuke John Lundvik har sjungit sig in i folks hjärtan efter blod, svett och tårar på vägen.

Nu är han Sveriges hopp i Eurovision Song Contest i Israel 2019.

Det är en avslappnad och förväntansfull vinnare av Melodifestivalen som ringer upp på telefon. Om bara några veckor står han på Eurovision Song Contests stora scen inför hundratusentals tv-tittare från världens alla hörn.

– I'm all yours. Jag tänker gå omkring här hemma och dricka lite te, inleder John Lundvik den 40 minuter långa telefonintervjun efter att hälsningsfraser avhandlats.

Den 16 maj står Växjösonen och sjunger i Eurovisions andra semifinal i Tel Aviv i Israel. Sedan vinsten av Melodifestivalen 2019 i början av mars har han fått göra intervjuer med världspressen, åkt till Israel för att spela in det klipp som kommer att synas i direktsändningen precis innan bidraget och skapat ny musik för livet efter Eurovision.

– Det är en kompott av blandade känslor. Det känns hedersfyllt att få representera Sverige i världens största musiktävling. Hela världen sitter bakom den där lilla linsen som man kommer ha tio centimeter från ansiktet. Det känns betryggande att jag fick åtta tolvpoängare av den internationella juryn i Melodifestivalen, vilket inte har hänt förut. Sedan har jag stödet från hela Sverige. Det är skönt att ha det i åtanke när man ställer sig på Eurovisionscenen inför världen. Det är också ett kvitto på allt det hårda jobb som jag har lagt ner under min karriär, för att få ta mig fram.

Just resan fram till idag är något som John Lundvik återkommer till i intervju efter intervju. Det har inte varit självklart för alla att Lundvik ska vara den stora stjärnan och få vara både låtskrivare och artist. Men vi återkommer till den resan senare.

John Lundvik med sångfågeln.
Foto: Filip Sjöfors
John Lundvik med sångfågeln.

John Lundviks bidrag "Too Late For Love" tog kritikerna och tv-publiken med storm. Han vann Melodifestivalen i överlägsen stil och fick högsta poäng av såväl juryn som tv-tittarna, något som inte ens drömmaren och förverkligaren John vågat tro och hoppas på.

– Drömmar har jag alltid haft men att det skulle gå så här monumentalt bra hade jag aldrig kunna drömma om. Jag hatar ordet realist, för jag har aldrig levt under sådana tankar att något ska vara realistiskt. Går folk vänster går jag höger och tvärtom. Låten är verkligen en hit på alla musikplattformar.

När kände du att det var en hit?

– Från första sekund som jag började sjunga refrängen i studion för över ett halvår sedan. Anderz Wrethov bad mig att gå in i studion och sjunga så vi kunde lyssna tillbaka på det senare. När vi hörde hur det lät så tittade jag, Anderz och Andreas Stone Johansson på varandra och hoppade som barn på förskolan. Vi kände att det verkligen kunde gå hela vägen.

I Eurovision kommer numret att förändras. Scenen är större och annorlunda jämfört med den svenska scenen, vilket skapar fler möjligheter när det kommer till bland annat ljus. Dessutom är showen till en större publik.

– Jag tror att det blir till det bättre. Jag kommer att fortsätta vara mig själv och behålla min position och kören The Mamas kommer att vara med och göra samma sak. Men vi vill ljusa upp numret. Numret i Sverige var fantastiskt där vi hittade ett eget uttryck i ljus, hur jag börjar låten och hur gospeln tränger igenom mörkret som en överraskning och presenteras i mitten av låten. De överraskningsmomenten kommer vi att behålla i numret. Det har skapat rysningar hos publiken och funkar väldigt bra.

Då och då under intervjun hörs små nätta steg över Lundviks golv i lägenheten, som är byggt som ett radhus, på Lidingö. Där bor John tillsammans med kärleken Jotta Martidou och barnen Naomi, 4, och Michael, 2. Han sippar på sitt te och berättar öppet om de många år som har innefattat blod, svett och tårar för att ta honom dit han är idag. I vardagsrummet står den berömda sångfågeln. Det kanske mest fysiska beviset på att John Lundvik har uppnått drömmen att vinna Melodifestivalen och att svenska folket har tagit honom till sitt hjärta.

– Det har varit en berg- och dalbana och verkligen ingen enkel resa. Det har varit enormt hårt arbete och tillsammans med rätt människor runt omkring mig i teamet så har jag på något sätt fått känna hur det känns att vara på toppen på det succé- och lyckoberg som vi har bestigit.

John Lundvik föddes i London den 27 januari 1983. När han var en vecka gammal blev han adopterad av det svenska paret Johan och Jane som under den tiden arbetade i London. Informationen om de biologiska föräldrarna är knapphändig och ryms på det adoptionspapper som finns. Där står det "Father unknown" och ett fullständigt namn på mamman, som ska vara från Kuwait.

– Jag har inte sökt efter henne. Jag har en mamma och en pappa i Jane och Johan. De fick mig i så låg ålder och jag ser det som en gåva i livet att jag har fått dem som föräldrar. Hade jag varit äldre när jag blev adopterad så kanske jag hade varit nyfiken men nu har jag inget att jämföra med och då finns det heller ingen tomhet.

När John var sex år gammal flyttade familjen Lundvik till Växjö och stadsdelen Öjaby. Där hade han vad han beskriver som en fantastisk uppväxt där förutsättningarna för framtiden skapades.

– Mina föräldrar har gett mig moralistiska verktyg och lärdomen att om vill man någonstans i livet så måste man själva skapa den förutsättningen. Mina föräldrar har haft två väldigt bra jobb men tillsammans med min bror har jag inte fått allt gratis. Om vi har velat ha något har vi fått jobba för det.

Jane och Johan Lundvik
Foto: Lena Gunnarsson
Jane och Johan Lundvik

Men flytten från London till Växjö innebar också en kulturkrock och under en period fick John Lundvik höra rasistiska glåpord från skolkamrater.

– I London fanns hela världen i form av kultur och ursprung på skolgården. Alla hade olika färg, olika hår och olika ursprung. Det man växer upp med är det som blir normalt. I Öjaby var jag den enda färgade pojken på skolgården. Jag tänkte inte på det först men jag började känna att jag var annorlunda. Det var barn som slängde ur sig saker och retades. Då fick jag känna på några glåpord som jag aldrig hade hört tidigare.

Vändningen kom under Idrottens dag på Öjaby skola. Nere vid bandybanan skulle eleverna springa sprint och i Johns heat fanns också de fyra killarna som hade varit allra elakast.

– De retades för att jag var annorlunda med min hudfärg, mitt hår, stora glasögon och tandställning. Jag var ett enkelt byte för glåpord och mobbning. Men jag vann loppet med råge. Det var total utklassning och för första gången var jag bäst på något. Det gav mig också en acceptans bland de andra, eftersom jag hade utklassat alla. Med facit i hand är det ganska ledsamt att man ska behöva bevisa något för att få komma in i gemenskapen.

Friidrotten kom senare i livet att genera medaljer. Totalt har IFK Växjö-löparen vunnit åtta medaljer på ungdoms-SM, junior-SM och stafett-SM. Sakta men säkert tog dock musiken över och när John var tolv år gammal upptäckte hans pappa en inspelning där han sjöng. I samband med en skolavslutning på Bergundaskolan fick John Lundvik chansen att sjunga.

– Det fanns en teatergrupp som hette Memoria och vid skolavslutningen blev en tjej så pass sjuk att hon inte kunde sjunga. De ansvariga kollade på mig och sa att jag skulle gå upp och sjunga istället. Jag tog ett djupt andetag och sjöng, För första gången fick jag en stående ovation. I den sekunden kände jag att det här känns som något jag vill utveckla och göra när jag blir stor.

Innan dess fanns det drömmar om att bli brandman, astronaut, militär och uppfinnare. Istället blev John musiker och sätter hjärtan i brand, tar höga toner, jagar nya drömmar och skapar ny musik.

– Efter den sista tonen på Bergundascenen kände jag att det här är hem. Det här är det jag ska göra. Därefter började det.

 John Lundvik sjunger med några gymnasiekompisar i källaren hemma på Öjabyvägen.
Foto: Jane Lundvik
John Lundvik sjunger med några gymnasiekompisar i källaren hemma på Öjabyvägen.

Efter skoltiden lämnade John Växjö för att flytta till Stockholm och satsa på musiken. Under en period sov han på en luftmadrass hos kompisar. Där började han spela in cd-skivor som han senare fylld en resväska med och åkte till musikstudios och producenter. Skivorna innehöll också ett handskrivet konvolut med låtarnas nummer. Med sina sista pengar tog John en taxi ut till Lidingö. I ett stort hus med stora grindar bodde Jörgen Elofsson, som hade arbetat med Britney Spears och Westlife, tillsammans med sin fru Kicki. I resväskan fanns en enda skiva kvar.

– Kicki öppnade dörren och frågade om hon kunde hjälpa mig med någonting. Jag ljög då och sa att jag hade ett möte med Jörgen men hon svarade med ett leende att det inte stämde eftersom det var hon som fixade Jörgens bokningar. I den sekunden kom Jörgen ner från trappan, tittade på mig och sa att jag hade en minut på mig. Jag tror att han såg någonting i mina ögon.

John fick chansen att spela upp sin musik för hitmakaren Jörgen Elofsson i villan på Lidingö.

– Efteråt sa han att det var som en fint inlindad bajskorv. Han tyckte att låten var värdelös men han tyckte om rösten på demon och frågade vem det var. När jag berättade att det var jag som sjöng tittade Jörgen på mig och sa "var här klockan 11 imorgon, jag har jobb till dig". Där vände det. Lögnen som gav framgång, säger John och skrattar.

Minns du hur du kände då?

– Jag ville skratta och gråta på samma gång. Jag ville hoppa och studsa men var ändå tvungen att sitta där och vara lite sofistikerad. Det var en väldigt konstig känsla.

Jörgen Elofsson och John Lundvik började arbeta tillsammans. John blev Jörgens personliga demosångare och de åkte världen runt, spelade och skrev låtar.

– Det var världens bästa skola för mig att gå. Jag är självlärd och även om jag gick estetisk musik på gymnasiet har jag gjort resan med egna händer och egen kraft. Allt har varit värt det. Den här resan har lärt mig att med rätt folk omkring mig och extremt hårt arbete så kan man uppnå i princip allt.

Foto: Sotarn

John Lundvik har genom åren rönt stora framgångar som låtskrivare. Han och Jörgen skrev ”When you tell the world you’re mine” till Kronprinsessan Victorias bröllop 2010. Dessutom har Lundvik bland annat gjort musik till "Snabba Cash", den amerikanska succén "Empire" och den svenska OS-låten 2016.

Samtidigt har en dröm om att få stå längst fram, som artisten John, funnits. Han sökte in till Melodifestivalen för flera år sedan med bidraget "Natural" och låten kom med men med Anton Ewald som artist. Tre år senare var han på väg att få tävla som artist men ett sent klartecken från Loreen innebar nobben på nytt. Först i Melodifestivalen 2018 fick John Lundvik chansen att framföra "My turn", som handlar om att just få stå längst fram efter att ha stått i bakgrunden.

– Allt har på något sätt suttit ihop och varit länkat. Mitt låtskrivande har utvecklat mitt artisteri. Jag har hittat nyckeln och formeln till vad som fungerar kommersiellt. Den nyckeln har tagit 15 år att hitta men nu finns den där, Nu har jag formeln, kunskapen, självkänslan och självförtroendet. Jag har alltid drömt om ett eget id i musiken, att det här är en John-låt. Precis som mina stora förebilder Elton John, Michael Jackson och Stevie Wonder skapade.

Hur känns det att ha lyckats efter alla år med slit?

– Med risk att låta lite självgod nu så är och har resan varit rättvis. För det jobb och energin som jag har lagt ner känns det rättvist att man får göra den här resan. Ingenting är för alltid och att vara artist eller att ha en hit är en färskvara. Min magkänsla är bra och jag har rätt team. Jag lever drömmen och jag lever i nuet. Jag kan inte önska mycket mer. Jag har dörren öppen till Europa och en internationell karriär som inte har varit möjlig innan. Det är bara att åka med nu och också försöka njuta av resan som är.

John Lundvik beskriver sig själv som en glad skit, en drömmare, en far och en sambo. Familjen är och förblir väldigt viktigt för tvåbarnspappan John. Efter segern i Melodifestivalen gick han hem till familjen och berättade att han skulle vila en liten stund. Först efter 24 timmar vaknade han efter mellokollapsen. Då var det dags att vara pappa igen och byta bajsblöjor.

– När man får barn så är man inte längre huvudpersonen i sin egen film och jag kommer aldrig att få vara stjärna i hemmet. Det ger en ödmjukhet och har också utvecklat mig som människa och artist. Det är härligt att på helgerna få sjunga för en stor skrikande publik och när jag sedan kommer hem är det bara att byta blöja igen. Jag har världens bästa sambo. Hon är min bästa vän och vi har gjort den här resan ihop. Jotta var med mig när det varken fanns ekonomi eller möjlighet till att få vara där jag är idag.

Tillsammans har de nu tagit John Lundvik till Eurovision Song Contest, där John också tävlar som låtskrivare för Storbritanniens bidrag "Bigger Than Us". Så hur går det i Israel då? John tvekar inte när han svarar på frågan.

– Storbritannien kommer topp fyra. Sverige vinner Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

John Lundvik och dotter på scen i Linnéparken 2018.
Foto: Lydia Arvidsson Shukur
John Lundvik och dotter på scen i Linnéparken 2018.