Växjötrio öppnade vinbar

Anders Hytter, Göran Stenberg och Hans Sundqvist öppnade vinbar i Växjö.
Anders Hytter, Göran Stenberg och Hans Sundqvist öppnade vinbar i Växjö.
Foto:David Färdigh

Intresset för vin förde samman Göran Stenberg, Hans Sundkvist och Anders Hytter. Nu har kompistrion tagit nästa steg och öppnat vinbaren Winenine på Klostergatan i Växjö.

– Vi jobbar med kvalitetsviner i kombination med kvalitetsmat. Den långsiktiga ambitionen är att bli Sveriges bästa vinbar.

Det var efter en vinprovning i Öjaby för fyra år sedan som idén till konceptet Winenine föddes. Göran, Hans och Anders hade lärt känna varandra genom föreningen Munkskänkarna och förenades av ett hängivet intresse för just vin.

– Att prova och upptäcka nya spännande viner är en stark drivkraft för oss alla tre. Förutom smakupplevelsen så innefattar vinintresset så mycket mer, bland annat geografi, historia och folklivskultur.

Tillsammans sitter de tre vinentusiasterna inne med mycket vinkunskap och genom åren har de besökt ett 50-tal vinbarer runt om i Europa. Nu föddes tanken att slå sig samman och starta en egen vinbar.

– Vi ville skapa en vinbar som vi själva gärna skulle besöka och trivas på.

Efter att länge sökt en lämplig lokal i Växjö så fick trion napp i våras. Adressen var Klostergatan 9 och därmed var också namnet givet; Winenine!

– Det är en lagom stor lokal nära Storgatan men ändå lite avsides från bullret och jäktet.

Konceptet handlar om att i en lugn och avkopplande miljö kombinera kvalitetsviner med kvalitetsmat. Gästerna ska kunna upptäcka nya viner och erbjudas kombinationer med flera olika rätter. Överraskningar utlovas.

– Exempelvis kör vi något som heter Veckans Minipizza. Nu i början av augusti körde vi vegetarisk pizza och rekommenderade ett vitt vin, något som överraskade många gäster som tog för givet att det per automatik var rödvin som gällde till pizza.

Hur ser er målgrupp ut?

– Vi vänder oss till alla som gillar goda viner och som är nyfikna på att prova något nytt. Både erfarna vinkännare och nya vinvänner är välkomna. Man kan antingen göra ett kortare besök och bara dricka ett glas vin eller äta sig genom flera rätter med olika viner under ett par timmar.

Fakta

Vill bli bäst

Företag: Winenine, nyöppnad vinbar på klostergatan i centrala Växjö.

Delägare: Göran Stenberg, Hans Sundkvist och Anders Hytter.

Koncept: Erbjuder kvalitetsvin i kombination med kvalitetsmat i lugn och fridfull miljö.

Startade: I mitten av juni.

Målsättning: Att bli Sveriges bästa vinbar.

Tjusningen med vin: Att det är en så levande dryck! Under hela processen, från druvorna till behandlingen och lagringen samt fram till serveringsögonblicket, så förändras vinet. Det händer något hela tiden.

Favoritviner: Vi gillar framför allt europeiska viner. I Europa har man odlat vin i över 2000 år. Här finns både traditionen och kunskapen att ta fram viner med rätt syra som balanserar mot maten.

Stark trend: Ekologiska viner blir allt populärare. Här hos oss står de ekologiska vinerna idag för en tredjedel av utbudet. På sikt kommer de att helt ta över.

Tankar kring bag in box-vin: Det är visserligen ett smidigt koncept men istället för att dricka stora mängder av ett och samma vin föredrar vi att öppna en flaska och avnjuta flera viner. När det gäller förhållandet pris och kvalité finns en regel som alltid gäller: Du får det du betalar för!

Visa mer...

Förutom bra viner och mat så får gästerna en liten dos kunskap på köpet.

– Vi berättar gärna om vinets ursprung, fakta om regionen och vindistriktet samt om vinbondens passion för vinframställningen.

Winenine är öppet onsdagar till lördagar. Göran är sommelier och har rollen som restaurangansvarig medan de övriga delägarna Hans och Anders turas om att vara på plats för att rekommendera, servera och berätta om vinet. Målsättningen är hög.

– Vår långsiktiga ambition är att vara Sveriges bästa vinbar.

Hur är vinintresset i Växjö?

– Stort! Munskänkarna har cirka 225 medlemmar i Växjö och i Alvesta är man 120. Sedan finns dessutom många mindre privata vinsällskap där man träffas regelbundet någon gång i månaden för att prova och samtala om viner. Så underlaget finns helt klart.

Nu när ni ska jobba professionellt med vin, hur påverkar det ert vinintresse?

– Det sporrar oss ännu mer att upptäcka och sprida kunskap om viner, men däremot slog det mig nyligen att jag aldrig druckit så lite vin som när jag är här och jobbar på kvällarna, konstaterar Göran och tillägger:

Alla tror att en sommelier dricker mycket vin i sitt jobb, men i själva verket dricker hen inget alls. Allt vin spottas ju ut. En sommelier berättade för mig att hen varje månad spottar ut viner till ett värde av 25 000 kronor.