GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Teleborgs slott visar upp sig på bästa sändningstid

     Växjö • Publicerad 27 december 2018
     Teleborgs slott.
     Teleborgs slott.
     Foto: Filip Sjöfors

     Växjö hamnar i SVT-tittarnas blickfång i vinter när fem stjärnor flyttar in på Teleborgs slott.

     – Det är fantastiskt roligt att få sätta stjärnglans på slottet, säger Maria Runosson.

     För andra året i rad kom samtalet från SVT till Teleborgs slott. Växjös mäktiga slott fick förtroende på nytt att vara inspelningsplats för Stjärnorna på Slottet. Fem stjärnor och omkring 35 personer i produktionen intog i somras Sveriges näst yngsta slott för att spela in det populära programmet.

     – När man får frågan känns det stort och det är fantastiskt roligt att få sätta stjärnglans på slottet. Det var också betydligt lättare i år jämfört med förra året eftersom vi visste hur produktionen ville ha det. Vi tömde hela festvåningen på möbler för att skapa rum för frukost, middag och avec, säger Maria Runosson, som driver Teleborgs slott.

     Slottets personal förberedde i fem dagar innan tv-inspelningen startade. Trots att det var lättare än året innan stötte de på problem under veckan.

     – Det var en otroligt varm sommar, vilket gjorde att de flesta av utflykterna fick ändras. Det var väldigt varmt den veckan och det blev faktiskt lite för tuff med 34 grader och full action.

     Vad säger du om årets stjärnor?

     – De är alla spännande och fantastiskt älskvärda människor. Det kommer att bli en fantastisk programserie med en otroligt rolig mix av stjärnor.

     Under fem lördagar får slottet och Växjö publicitet på bästa sändningstid. Enligt Maria Runosson betyder det otroligt mycket för kommunen och verksamheten.

     – Det sätter Växjö och slottet på kartan. Det har blivit rikskänt och det är något som vi har jobbat för i många år. Det är ett bortglömt slott och därför är det roligt att få lite stjärnglans.

     Tidigare i höstas blev det klart att Maria Runosson får Växjö kommuns hedersbelöning för att ha gjort Växjö känt även utanför kommunens gränser.

     – Det känns jätteroligt och jag är oerhört ödmjuk för detta. Jag hade inte kunnat göra det här utan mina fantastiska kollegor då vi alla är bra på olika saker. Jag är en hopplös optimist i alla lägen och tänker att allt ska lösas.

     Teleborgs slott stod färdigbyggt år 1900 efter att greven Fredrik Bonde af Björnö låtit bygga slottet som en morgongåva till sin hustru Anna Koskull. Slottsbygget kostade 192 772 kronor och 80 öre, vilket var en betydande summa på den tiden.

     Nästan 120 år senare tar slottet ett nytt avstamp mot framtiden. Publiciteten som Teleborgs slott får i samband med programmet har gjort att de har ändrat publik och verksamhetens hotelldel har vuxit ännu mer

     – Det är fler gäster som vill besöka slottet efter förra säsongen. Vi har varit en konferensanläggning i många år men nu satsar vi även mer på maten, bygger om restaurangkonceptet och har blivit en à la carte-restaurang för att möta anstormningen av människor som vill bo här och känna hur det är att bo i ett av de fantastiska rummen som stjärnorna har bott i.

     Vad händer för slottet härnäst?

     – Vi har en ny publik och det blir fler gäster. Det här är viktigt för slottets historia och vi vill förvalta det på ett bra sätt. Dels för att bevara huset och dels för att så många som möjligt ska kunna komma hit. En stor vision vore att bygga ett litet Sofiero här ute genom att använda slottsparken för bostadsgäster och universitetet och att jobba mer med utemiljön.

     Om Stjärnorna på slottet återvänder till Växjö för ett tredje år är inte känt. Tidigare har SVT valt att endast vara två år på samma slott.

     – Jag tror inte att programmet ska finnas på samma ställe hela tiden. Men jag tror nog att de kommer återvända i framtiden, säger Maria Runosson med ett leende.

     Maria Runosson, Teleborgs slott
     Maria Runosson, Teleborgs slott
     Foto: Filip Sjöfors
     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.