Annons
Älmhult

Flera restauranger i Älmhult och Växjö stängda utan förklaring: ”Väldigt märkligt”

För några veckor sedan stängde plötsligt ett antal Subway-restauranger i Växjö, Älmhult och Malmö, knutna till samma franchisetagare. Hyresvärdarna vet inte vad som har hänt och franchisetagaren går inte att få tag i.
Älmhult • Publicerad 19 mars 2024
Restaurangen i Älmhult har varit stängd sedan fyra veckor tillbaka.
Restaurangen i Älmhult har varit stängd sedan fyra veckor tillbaka.Foto: Joel Larsson

Det är tidig eftermiddag och mängder av kunder myllrar runt på handelsplatsen i Älmhult. Det borde vara rusningstid för en snabbmatsrestaurang. Men inne på smörgåsrestaurangen Subway är det sedan fyra veckor tillbaka stängt och mörkt.

– Jag vet inte vad som hänt. På en dag hade de lämnat och stängt lokalen, säger Johanna Strid, mötesplatsansvarig på handelsplatsen i Älmhult.

Annons

Subway i Älmhult drivs av en franchisetagare med en person anställd på plats. Franchisetagaren i fråga driver även två Subway-restauranger i Växjö, en i varuhuset Grand Samarkand och en på centralstationen. Båda två är just nu stängda, och slog igen ungefär samtidigt som den i Älmhult.

– Ja, han har en enhet här också. Det är stängt, varför vet vi inte just nu, säger Lena Jonsson på Grand Samarkand.

Innanför dörrarna till Subway i Älmhult står stolarna uppställda och brödsmulor ligger kvar på borden.
Innanför dörrarna till Subway i Älmhult står stolarna uppställda och brödsmulor ligger kvar på borden.Foto: Joel Larsson

Franchisetagarens företag heter ”Sub i Älmhult AB” och är fortfarande aktivt, men i årsredovisningen från 2022 står det att ”aktiekapitalet är till mer än hälften förbrukat, vilket kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten”.

Inom samma koncern finns även en Subway-restaurang i Malmö och en i Halmstad. Enligt Subways hemsida är även Malmörestaurangen stängd.

När Johanna Strid och hennes kollegor på Handelsplatsen i Älmhult upptäckte att restaurangen stängt kontaktade de Subways ledning för att få reda på vad som har hänt. Hittills har de dock inte fått något svar. Man har inte heller lyckats få kontakt med franchisetagaren.

– Det enda vi vet är att det kom upp en lapp på dörren om att det är stängt. Det handlar om någon form av problematik mellan franchisetagaren och Subway Sweden, fortsätter Johanna Strid.

Johanna Strid, mötesplatsansvarig på Älmhults handelsplats, säger att man börjat titta på nya alternativ om Subway inte skulle komma tillbaka till lokalen.
Johanna Strid, mötesplatsansvarig på Älmhults handelsplats, säger att man börjat titta på nya alternativ om Subway inte skulle komma tillbaka till lokalen.Foto: Joel Larsson

Har du varit med om något sådant här tidigare?

– Nej, det är väldigt märkligt. Personen har mer eller mindre försvunnit.

Nyligen rapporterade Smålandsposten att två nya restauranger ska lanseras på handelsplatsen till nästa år. Några andra restaurangsatsningar planeras inte i nuläget, men man vill samtidigt inte att Subway-lokalen ska stå tom.

– Om inte Subway kommer tillbaka vill vi ge någon annan chansen att driva restaurang i den lokalen. Gärna någon lokal aktör, säger Johanna.

Annons

Vi har sökt franchisetagaren via telefon och sms för att ta reda på varför restaurangerna är stängda och om de kommer att öppna igen. Han har dock inte återkommit.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons