Annons
Älmhult

Minderåriga festade efter stängning – nu dras krogens alkoholtillstånd in

Socialnämnden drar in serveringstillståndet för Bykrogen i Liatorp efter att videoklipp på sociala medier visat minderåriga som tagit sig in på krogen nattetid och druckit alkohol. Krogägaren, som menar att hon blivit orättvist behandlad, tänker överklaga beslutet.
Liatorp • Publicerad 1 september 2023
Bykrogen i Liatorp. Restaurangen ligger sedan tidigare ute till försäljning.
Bykrogen i Liatorp. Restaurangen ligger sedan tidigare ute till försäljning.Foto: Lisa Dahlgren

I början av förra veckan beslutade socialnämnden i Älmhult att dra in serveringstillståndet för Bykrogen i Liatorp, vilket tidningen Smålänningen var först med att berätta.

Beslutet kom efter att krogens ägare dels ska ha misskött verksamhetens rapportering. Dessutom ska minderåriga ungdomar vid ett tillfälle tagit sig in i lokalen efter stängning och druckit öl och sprit, vilket uppdagades när en video från festen publicerades på sociala medier.

Annons

– Det mest allvarliga i det här ärendet är inbrottet och festen, att det var minderåriga inblandade och att man inte bytte lås och larm efteråt. Det borde ha gjorts med detsamma, säger Lars Ingvert (S), ordförande i socialnämnden.

Nu har restaurangägaren tre veckor på sig att överklaga beslutet innan det träder i kraft. Enligt Ingvert är det sällan som krogar blir av med serveringstillståndet i Älmhult.

– Det är ett litet samhälle och det är ovanligt, säger han.

Lars Ingvert (S), ordförande i socialnämnden i Älmhult.
Lars Ingvert (S), ordförande i socialnämnden i Älmhult.Foto: Samuel Boström

Krogens ägare säger till Smålandsposten att hon känner sig orättvist behandlad av kommunen.

– Jag har inte gjort något grovt. Det är jag som är offret här, säger hon.

Krogägaren lämnade in ett eget yttrande i ärendet i mitten av augusti. I det motsätter hon sig förslaget att dra in serveringstillståndet. Ägaren skriver i yttrandet att hon polisanmälde inbrottet direkt efteråt. Hon ska även ha bytt koden till larmet och kontaktat en låssmed för att byta lokalens lås efter att polisen visat henne videon från ungdomsfesten. Det var dock två månader efter att inbrottet först upptäcktes.

Ägaren berättar för Smålandsposten att hon låg och sov när den olovliga festen ägde rum, och att hon fick en chock när hon insåg vad som hänt. Att hon inte bytte lås och larm direkt när inbrottet uppdagades kan hon inte förklara.

– Jag borde ha gjort det, men jag tänkte inte så då, säger hon.

Ägaren säger att alkoholtillståndet är viktigt för Bykrogen och att hon nu tänker överklaga beslutet.

– Vi kommer att fortsätta med verksamheten som vanligt så länge. Det kan bli en nedläggning om det inte fungerar. Vi får se vad som händer framöver, säger hon.

Joel LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons