Annons
Växjö

Rådman i Växjö kritiseras av JO

En rådman vid förvaltningsrätten i Växjö kritiseras av Justitieombudsmannen (JO). Detta för brister i handläggningen av ett ärende där en man i Växjös rättspsykiatriska vård förlängdes.
Växjö • Publicerad 23 oktober 2022
JO-anmälan; JO, Justitieombudsmannen
JO-anmälan; JO, JustitieombudsmannenFoto: Torun Börtz

Det var den 13:e juli 2021 som ett mål avgjordes på bara några timmar hos förvaltningsrätten i Växjö. Det som bestämdes var att en man skulle få förlängd rättspsykiatrisk vård.

Det kom den 26 juli 2021 in en anmälan till JO. Anmälan uppger att målet inte ska ha gått rätt till. Anmälan hävdar att innan målet var avgjort så meddelades inte mannen i fråga om att en anmälan om fortsatt vård ens lämnats in av överläkaren. Han ska heller inte fått ta del av överläkarens yttrande, inte ha fått delta i någon muntlig förhandling eller fått någon advokat.

Annons

Enligt anmälan har förvaltningsrätten inte gett mannen någon chans att göra något yttrande överhuvudtaget i målet, då han inte kände till att det existerade innan det var avgjort.

Nu riktas hårt kritik från JO mot rådmannen. I kritiken konstateras det att det var en mycket allvarlig brist i handläggningen av målet.

Kammarrätten valde att upphäva beslutet i förvaltningsrätten för att själva ta upp fallet. Denna gång med offentligt biträde och muntlig förhandling. Utgången blev dock densamme och mannens rättspsykiatriska vård förlängdes.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons