Annons
Alvesta

Frida och Maximilian utforskar konsthantverkets magi

Trä, textilier och metall i kreativa, sinnrika och färgglada konstruktioner. Just nu ställer 27 konsthantverk- och designelever på Grimslövs folkhögskolas ut sina alster i Alvesta Utställningshall. Två av eleverna är Frida Tinglöf och Maximilian Näsholm.
– Det är roligt att få utveckla sitt personliga formspråk.
Grimslöv • Publicerad 8 maj 2023
Det är roligt att jobba med design och utveckla sitt eget formspråk, säger Frida Tinglöf och Maximilian Näsholm som är två av totalt 27 elever från Grimslövs folkhögskola som ställer ut sina alster på Alvesta Utställningshall.
Det är roligt att jobba med design och utveckla sitt eget formspråk, säger Frida Tinglöf och Maximilian Näsholm som är två av totalt 27 elever från Grimslövs folkhögskola som ställer ut sina alster på Alvesta Utställningshall.Foto: David Färdigh

Grimslövs folkhögskolas konsthantverk/design-utbildning lockar elever från hela Sverige. Att beskåda deras kreativitet är alltid en inspirerande upplevelse, så även denna gång i den utställning som just nu pågår i Alvesta utställningshall. Totalt 27 elever presenterar sina konsthantverk som omfattar såväl trä som textil och metall.

– Det är roligt att se allt samlat. Under terminen har vi kollat varandra när vi tillverkat föremålen men det här är första gången som vi ser alla konsthantverk på en och samma plats. Dessutom är det en fin lokal här på järnvägsstationen. De stora fönstren ger ett underbart ljus som lyfter färgerna och formerna, konstaterar Frida Tinglöf och Maxilian Näsholm.

Annons

Vernissagen ägde rum på lördagen innan Valborgsmässoafton. För några av eleverna pågick arbetet ända fram till den yttersta deadlinen.

– Ja, jag blev klar med min pall bara någon timme innan presentationen. Men själva modellformen var klar sedan tidigare så de visste hur mycket utrymme som behövdes här i utställningshallen, säger Frida.

Den nämnda pallen är en fotpall, tillverkad i ask och med en design inspirerad av böljande vågor. Pallen har vävd sits.

– Tanken är att tyget smidigt och precist ska följa träformen.

Dessutom är den bekväm för fötterna intygar Frida.

– Ja, jag har testat den ett flertal gånger.

Sittpallen som Max formgett och tillverkat är gjord av träslaget bok och i sin design inspirerad av en hemlighetsfull ask. Den rymmer också en speciell låsanordning.

– Den översta tygbeklädda delen går att lyfta och sedan häkta fast genom en dold låskonstruktion. Det är en pall som rymmer mer än vad som syns utåt.

Formgivning kan ta sig många spännande och personligt färgade uttryck. När konsthantverks- och designeleverna fick i uppdrag att göra en vävd klackmatta för entrédörrar med hjälp av tyger från släkt och vänner så utkristalliserades mängder med berättelser och släkthistorier. Frida har döpt sin matta till Brohult, vilket anspelar på by- och gårdsnamn i hennes uppväxtmiljö.

– Jag har använt tyger från familjen och vävt ihop det till en familjehistoria där trådarna bildar händelseförlopp och livsöden.

Annons

Det är väldigt vackert och personlig matta, vågar man överhuvudtaget beträda och gå på den?

– Nej, det skulle kännas fel. Jag hänger nog upp den på ett säkert ställe.

Maximilians matta utstrålar grönskimrande mossar och skog, vilket inte är någon tillfällighet.

– Jag är en friluftsmänniska och gillar att vara ute i skogen. Så det här är en matta som berättar om mitt intresse och vem jag är som person.

Just möjligheten att prova många olika typer av material och konsthantverk samt att utforska designens möjligheter är det som Frida och Maximilian särskilt lyfter fram i utbildningen på Grimslövs folkhögskola.

– Det är roligt att få utveckla sitt eget personliga formspråk.

Fakta

Frida Tinglöf och Maxilian Näsholm.

Går: KHD, Konsthantverk/Design på Grimslövs folkhögskola.

Aktuella: Är två av totalt 27 elever som visar upp sina alster i Alvesta Utställningshall.

Utställningen pågår: Till och med 3 juni.

Material: Trä, textiler och metall.

Det bästa med utbildningen: Bredden! Att man får gott om tid att testa på olika typer av konsthantverk med skiftande material och tekniker. Allt från smide och vävnad till hur man hanterar en pelarborr.

Fridas framtidsplaner: Jag kommer fortsätta och gå andra året på Konsthantverk/Design i Grimslöv. Målet är att fortsätta prova mig fram och utforska olika konsthantverk.

Maxilians framtidsplaner: Jag vill fortsätta att utveckla mitt skogsintresse och kommer påbörja en utbildning i biologi.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons