Annons
Alvesta

Sebastian, 18, gick från gymnasieelev till pizzeriaägare: ”Passar mig”

Sebastian Ibrahim tog studenten för två månader sedan. Nu blir han delägare i sin pappas pizzeria, Oliveros i Alvesta.
– Det passar mig. Jag gillar stressen och jag gillar folket, säger han.
Alvesta • Publicerad 4 september 2023
Sebastian och Malek Ibrahim driver pizzerian Oliveros i Alvesta tillsammans sedan augusti i år.
Sebastian och Malek Ibrahim driver pizzerian Oliveros i Alvesta tillsammans sedan augusti i år.Foto: Anna Karolina Persson

Sebastian Ibrahim är redan ett välbekant ansikte bakom disken på Oliveros pizzeria i Alvesta.

– Jag har varit här med farsan sedan jag har varit liten. När jag fyllde 16 år började jag jobba helger, säger Sebastian Ibrahim.

Annons

Efter studenten från bygg- och anläggningsprogrammet i våras öppnades en möjlighet för honom att gå in som delägare – något han inte tvekade att göra trots sin ringa ålder.

– Det känns riktigt, riktigt bra. En dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Sebastian gillar både pizzabakandet och kontakten med kunderna.
Sebastian gillar både pizzabakandet och kontakten med kunderna.Foto: Anna Karolina Persson

Oliveros pizzeria har legat i samma lokaler på Storgatan sedan 2007. Förra året gjordes det en totalrenovering. Pappa Malek Ibrahim, 41 år, som varit med från början, är välkänd bland många Alvestabor trots att familjen aldrig har bott på orten.

– Vi bor i Nässjö. Men efter 16–17 år här så är det många som hälsar på en när man går på Ica. Det är inte bara jobb, det är mycket skoj med kunderna, säger han.

Senaste åren har kriserna avlöst varandra och för många pizzeriaägarna har elkostnaderna för att ha igång pizzaugnarna hela dagarna varit det stora bekymret.

– Man måste vara ärlig och säga att det inte bara är några tusenlappar, det är över 10 000 kronor extra. Vi har löst det genom att jobba fler dagar i veckan, det funkar, säger Malek.

Nu med den ekonomiska krisen har de märkt att folk inte äter ute i lika stor utsträckning. Men bara de senaste månaderna har de sett att trenden har börjat vända.

– Min omsättning ser mycket bättre ut nu. 80 procent av våra kunder är stammisar. Jag behöver bara höra deras röst i telefonen för att veta vad de vill ha.

Malek ser det som positivt att få in sonen Sebastian i företagandet. Det har varit hans mål hela tiden.

– Jag tror han har väldigt mycket ”business” i sig. Han har mycket tankar och idéer och jag tror vi kommer att komplettera varandra bra.

Annons

Sebastian Ibrahim har saker han skulle vilja skruva på som ny delägare, men säger att han kommer låta det komma med tiden.

– Jag vill få in lite ny energi, modern energi. Jag förstår hur ungdomar tänker eftersom jag själv är en.

Hur är det att jobba så nära sin pappa?

– Det fungerar jättebra. Vi har en jättebra relation, vi är bästa vänner och gör allt för varandra.

Fredagar är den stora pizzadagen. Då kan de sälja 300–400 rätter.
Fredagar är den stora pizzadagen. Då kan de sälja 300–400 rätter.Foto: Anna Karolina Persson
Anna Karolina PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons