Annons
Alvesta

Växjö Islamiska skolan överklagar beslutet

Växjö Islamiska skola ville utöka sin verksamhet i Alvesta med lågstadieklass och fritidshem. Det blev ett nej från Skolinspektionen, men nu överklagas beslutet.
Alvesta • Publicerad 4 november 2023
Ismail Abu Helal och stiftelsen Växjö Islamiska skola vill starta en lågstadieklass och ett fritidshem i Alvesta.
Ismail Abu Helal och stiftelsen Växjö Islamiska skola vill starta en lågstadieklass och ett fritidshem i Alvesta.Foto: Montage/Smålandsposten

När Skolinspektionen gav ett nej till stiftelsen Växjö Islamiska skolas ansökan om att utöka sin verksamhet i Alvesta var det framförallt två punkter som låg till grund för beslutet.

  • Skolans hade inte gjort ett bra nog jobb med sina enkäter för att visa på vilket elevunderlag de skulle ha.
  • I och med detta ansågs inte budgeten heller vara tillförlitlig.

Här saknas innehåll

I en artikel i Smålandsposten svarade Ismail Abu Helal, imam liksom grundare och verksamhetschef för Växjö Islamiska skola, att de antagligen skulle komma att överklaga. Något som nu också har gjorts.

Annons

I överklagan skrivs bland annat att beslutet angående bristande elevunderlag fattats på grund av ett remissyttrande från utbildningsnämnden i Alvesta kommun, som de anser speglar en oro att elever ska lämna den kommunala skolan för deras nya friskola.

Ekonomin anser de också hålla, baserat dels på hur skolan i Växjö bedrivits, dels då andra skolor i Sverige av liknande storlek tillåtits bedriva verksamhet.

På en tidigare fråga om Ismail Abu Helal trodde att deras överklagan skulle få Skolinspektionen att ändra sitt beslut svarade han:

– Jag vet inte. Som jag förstår det får vi inte inkomma med några nya handlingar vid ett överklagande. Annars hade vi kunnat göra om vår enkät och drivit på lite mer så att alla skrev under.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons