Annons
Innehåll från FANHULTS

”Fanhults är så mycket mer än bara tvätt”

Det är 50 år sedan familjen Svensson köpte Fanhultstvätten. Sedan dess har man satsat stort på teknikutveckling och nya tjänster. Företaget är idag mycket mer än ett tvätteri och byter därför namn till Fanhults – kort och gott.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.
”Vi tvättar allt åt alla, privatpersoner som företag”

– Vi vill visa att vi är mer än ett tvätteri genom att ta bort ordet tvätten även om det fortfarande är en stor del av vår verksamhet. Vi tvättar allt åt alla, privatpersoner som företag, inom en radie på tio mil från Älmhult, säger Patrik Svensson som driver det anrika familjeföretaget tillsammans med sambon Malin.

I och med namnbytet positionerar sig Fanhults ännu tydligare som en komplett partner inom tvätt, arbetskläder och tryck. Bland företagskunderna dominerar små- och mellanstora verkstadsindustrier men även hotell, restaurang, äldrevård och kommuner är med.

Fanhults sysslar nämligen inte bara med tvätt, arbetskläder och entrémattor utan även med framtagning av profilprodukter och logotyper, som vilken reklambyrå som helst.

– Vi gör bildekor, skyltar, vepor och banderoller. Nyligen tryckte vi logga på tuggummin till en tandläkare. Vi är så mycket mer än bara tvätt. Vi strävar ständigt efter att erbjuda våra kunder, såväl nya som gamla, nya tjänster och mer värde, säger Patrik.

1992 byggde Fanhults ett helt nytt tvätteri i Älmhult och än idag är man kvar på Stålgatan i Älmhult.
1992 byggde Fanhults ett helt nytt tvätteri i Älmhult och än idag är man kvar på Stålgatan i Älmhult.Foto: Mediehuset SMP
Foto: Mediehuset SMP

Mångsidigheten är en viktig del av Fanhults framgångskoncept. Det märks inte minst omsättningsmässigt. Idag är försäljningen störst. I webbshopen med uppåt 170 000 produkter, har flera hundra företagskunder sin egen unika undersida.

– De äger sina plagg och vi sköter all tvätt och underhåll åt dem. Vi har streckkoder på alla plagg som skannas innan tvätt och inför leverans. På så sätt kan både vi och kunden följa var plaggen är, säger Patrik Svensson.

Fanhults har alltid legat i framkanten när det gäller teknikutveckling och var rekordtidig med att digitalisera. 1982 köpte Patriks mor Majvor företagets första dator.

– Inget annat tvätteri var datoriserad då. Sedan dess har vi satsat väldigt hårt på digitaliseringen. Vi är så digitaliserade man kan vara i en analog bransch, säger han.

Men vi backar bandet något. Tillbaka till 1946, då tvätteriet grundades. Tolv år senare började Majvor arbeta där. På den tiden skulle dukar och andra textilier stärkas och manglas. Det fanns varken frottéhanddukar eller påslakan.

– Mina föräldrar köpte tvätteriet 1972. Vi blev kvar i Fanhult tills vi var alldeles för trångbodda. 1992 byggde vi ett helt nytt tvätteri i Älmhult och är kvar än idag även om vi byggt till och byggt om flera gånger, säger Patrik.

Foto: Mediehuset SMP
Foto: Mediehuset SMP

Flytten blev starten till en ny era för Fanhults. Med nya tider kom också nya behov. Kunderna började efterfråga nya tjänster och produkter och i takt med det satsade familjen framåt.

– Vi började köpa in och sälja yrkeskläder i liten skala. Sedan ville kunderna ha tryck på kläderna. Eller hjälp med logga på bilen och nya visitkort. Då fixade vi även det. Vi löser allt!

2022 är Fanhults en modern anläggning med automatiserat tvätteri och ett konsekvent miljötänkande. Man har bland annat en egen solcellsanläggning för säker och miljövänlig energiförsörjning.

– Vi var tidiga med egna solceller. Och nu är det dags med att bygga en ny anläggning så att vi kan bli ännu mer självförsörjande med el, säger Patrik Svensson.

Foto: Mediehuset SMP

Fanhults

Fanhultstvätten grundades 1946 och har sedan dess tvättat åt såväl privatkunder som hotell, industrier och kommuner. 1972 köpte familjen Svensson tvätteriet och 1994 blev man utsedd till "Årets företagare” i Älmhults kommun.

I butiken på Stålgatan finns länets största sortiment av linnevaror, arbetskläder, profilkläder, handskar, skor, kepsar och presentartiklar från de bästa varumärken. Fanhults strävar efter att arbeta med så miljövänliga produkter som möjligt.

Foto: Mediehuset SMP
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se