Annons
Innehåll från Mediehuset SMP

Flygrädsla och digital marknadsföring

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Man uppskattar att cirka 25% av alla människor lider av flygrädsla. Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt tillhör den skaran. Det har inte alltid varit så. Jag har rest mycket tillsammans med min familj och bara 10 år gammal så följde jag med mina föräldrar på en jorden runt-resa. Då såg jag fram emot flyplanet, ljudet av motorerna som värmdes upp, när det äntligen började rulla och man trycktes bak i stolen när hastigheten ökade och planet lyfte. Jag tittade alltid storögt ut genom det ovala fönstret och såg hur livet på marken sakta förvandlades till en miniatyr-värld. När man sedan äntligen var ovanför molnen så kunde jag njuta av hur vackert det var, nästan som en dröm. Jag kunde helt ignorera turbulensen som ibland uppstod för att istället försvinna in i en bok eller djup sömn med den härliga känslan av att om några timmar är jag i ett nytt land med nya saker att upptäcka. Hade man tur fick man blicka in i cockpiten där personerna som satt bakom spakarna nästan uppfattades som idoler eller hjältar.

Det var först när jag blev äldre, runt 23-24 som jag fick känslan av att det här känns inte helt okej. Här sitter jag på en stol på 10 000 meters höjd och bidrar med ingenting. Personen som har mitt liv i sina händer sitter bakom en låst dörr och låter ganska trött och oengagerad när han eller hon hälsar mig välkommen ombord genom ett risigt högtalarsystem. Jag började plötsligt fokusera på hur pass lite kontroll jag hade över mitt eget öde just där och då. Skulle något inträffa så fick man instruktioner om att luta huvudet mellan benen och leta efter en flytväst. Hur skulle det kunna hjälpa om man nu störtat mot marken i flera tusen kilometer i timmen? Jag började ifrågasätta allt och varje gång jag satte mig på ett flygplan så blev det en kamp mellan två hjärnhalvor. Den logiska, som inser att statistiskt sett är det troligare att jag råkar ut för en olycka på vägen till flygplatsen än i luften, och den irrationella som såg faror i det mesta samt ifrågasatte om vi människor verkligen ska vara i luften. Evolutionen har väl skippat att ge oss vingar av en anledning?

Detta har dock inte hindrat mig från att fortsätta flyga. Även om jag varje gång undrar varför jag utsatt mig för detta igen. Den enda fördelen med att vara flygrädd har varit en otrolig tacksamhet till livet när vi väl har landat och allt har gått bra. När jag var liten så applåderade man ofta när hjulen sattes i marken, det gör man inte längre, men jag hade gärna ställt mig upp, visslat, klappat och kramat mina medpassagerare för att vi fortfarande lever. Av rädsla för att inleda min vistelse på min nya destination i ett förhörsrum så har jag dock avstått.

För något år sedan var jag på väg till Amsterdam. Då satt jag där igen, sammanbiten och med små svettpärlor i pannan. Händerna hårt kramande kring armstödet. Till vänster om mig satt en äldre man. Han såg givetvis min nervositet och frågade hur det kändes. Jag förklarade att jag trivdes bäst på marknivå och att flyga inte är min favoritsak att göra.

Han berättade då att han varit pilot i 30 år och att det inte fanns något att oroa sig för och att han gärna förklarade varför. Så resten av den resan så fick jag inte bara möjligheten att lära känna en trevlig man men också möjligheten att lära mig hur flygplan faktiskt funkar. Under hela flygningen så förklarade han vad piloterna gör, varför det låter så, hur man kommunicera med övriga plan och flygledartorn. Långsamt försvann min nervositet och istället ersattes av nyfikenhet. För min flygrädsla grundades sig egentligen inte i en tro om att vi skulle störta, utan snarare i min oförståelse för hur det faktiskt fungerar. När jag var liten behövde jag inte det. När jag blev äldre så innebär det en känsla av kontroll.

Så vad har detta då med digital marknadsföring att göra? Jo, under mina år som digitala mediespecialist här på Mediehuset SMP så har jag sett kopplingar mellan dessa två känslor. Många företag väljer att avstå från att utveckla sin marknadsföring och anpassar sig inte utefter dagens medielandskap. Ungefär 8 av 10 uppger idag att man använder sig av Google inför ett köp av vara eller tjänst. Varför satsar inte fler företag på synlighet där? Hemsidan är oftast det första besöket en potentiell kund gör hos ett företag. Varför ser inte fler till att ha en fräsch, enkel och modern hemsida som representerar företag på ett korrekt sätt? Sociala medier möjliggör bland annat att vi kan följa företag vi tycker om. Varför har inte alla företag en strategi för det?

Jag tror inte det är på grund av att man inte förstår att beteendet hos oss konsumenter har ändrats drastiskt. Smart telefoner, Google och sociala medier har gjort att vi numera fattar beslut och gör köp utan att ens prata med en fysisk person. Detta sätter givetvis stor press på företag att finnas på samma plattformar som sina kunder.

Problemet ligger snarare i att man inte förstår hur det funkar. Det är här vi kommer in. Som en heltäckande mediepartner så behöver vi, likt mannen på planet, förklara och guida våra kunder genom den digitala djungeln. Vårt uppdrag är inte bara att sätta upp avancerade sökordskampanjer på Google, målinriktade annonser på sociala medier eller en hemsida som är anpassad efter målgruppen och medielandskapet. Vi måste också arbeta transparent, pedagogiskt och förklara nyttan för våra kunder. När du bokar en resa till en ny exotiskt plats så ligger kanske inte fokus på själva resan dit. Men det är vårt jobb att se till att du kommer dit, tryggt, säkert och full av energi. Man har sagt att med kunskap kommer makt, men med kunskap kommer också ökad känsla av kontroll och på så sätt mindre rädsla för att upptäcka något nytt.

Fakta

Det här är Mediehuset SMP:

Vi arbetar med heltäckande marknadsföring. Allt från Google, sociala medier, filmproduktion till print och display AIlt under ett tak. I huset ingår bland annat Smålandsposten och VXOnews. Kontakta gärna mediehuset@smp.se om ditt företag önskar hjälp eller rådgivning kring marknadsföring.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se