Annons
Innehåll från UNG FÖRETAGSAMHET I KRONOBERG

Framtidstro är en garanti på UF-mässan

Innovationskraft, nytänkande, driv, företagsamhet, inspiration och glädje är några av de ord som beskriver UF-mässan och UF-mästerskapen som går av stapeln i Ljungby Arena den 12 mars. Här möter skolungdomar i alla åldrar Kronobergs näringsliv – det är upplagt för succé.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Varje läsår får elever i grundskolan och gymnasiet möjlighet att utveckla sin företagsamhet genom Ung Företagsamhets utbildningskoncept som bygger på verklighetsförankrat lärande. Det görs genom UF-företagande på gymnasiet och genom läromedel på grundskolan.

UF-företagande innebär att elever på länets gymnasieskolor startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett läsår, på skoltid. För många av dem är UF-mässan och UF-mästerskapet finalen – här får de möjlighet att visa upp vad de har jobbat med under året och för de som vill, tävla. I år är det fler än 500 elever som ställer ut och strax över en tredjedel av dem tävlar om chansen att få representera Kronoberg på SM i Stockholm i slutet av maj.

”Här möter Kronobergs framtid det nuvarande näringslivet”

När eleverna tar del av UF:s läromedel får de träna på och utveckla förmågor som efterfrågas i det framtida arbetslivet såsom kreativitet, initiativtagande och samarbetsförmåga bland annat. Det verklighetsförankrade lärandet genomsyrar alla lärande steg inom Ung Företagsamhet.

Genom våra utbildningar och läromedel kan vi påverka framtiden; eleverna blir mer förberedda för arbetslivet, de blir mer anställningsbara och forskningen står bakom oss när vi berättar att elever som har drivit UF-företag oftare startar företag, får högre medelinkomst, blir chefer i större utsträckning och har en högre etablering på arbetsmarknaden. Därför är det otroligt viktigt att alla elever får samma möjlighet att utveckla sina företagsamma förmågor – för framtidens samhälle behöver det, säger Veronica Anderberg, regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.

UF-mässan är finalen på UF-året för många av eleverna. Här får de sälja och visa upp sina produkter och tjänster för både privatpersoner och länets näringsliv.
UF-mässan är finalen på UF-året för många av eleverna. Här får de sälja och visa upp sina produkter och tjänster för både privatpersoner och länets näringsliv.

Med detta som grund är grundskolan en självklar del av UF-mässan. I år kommer tre grundskolor finnas på plats för att visa upp hur de har arbetat med UF:s läromedel. De yngre eleverna besitter en unik sorts kreativitet och vi är glada för att vi lyckas ge dem stort utrymme med ett eget grundskoletorg på årets mässa, säger Emelie Önnestam, projektledare på UF Kronoberg och huvudansvarig för eventet.

På bilden är hela teamet bakom eventet. UF-mässan och UF-mästerskapen avslutas med en sprakande prisutdelning där fjorton vinnare ska utses.
På bilden är hela teamet bakom eventet. UF-mässan och UF-mästerskapen avslutas med en sprakande prisutdelning där fjorton vinnare ska utses.

Parallellt med UF-mässan pågår även UF-mästerskapen, där tävlingarna fungerar som en bro mellan skola och näringsliv. Här får UF-elever från gymnasieskolor runt om i länet göra företagspresentationer och visa sina idéer för företagsledare, kommunanställda och tjänstemän som alla sitter i olika jurygrupper, redo för en heldag fylld med framtidstro. Luften i arenan kommer att vibrera av nervositet och förväntan. Eleverna har tränat och finslipat på sina presentationer, allt för att vid mötet med juryn göra ett avtryck i guld och kanske nå drömmen om att få representera Kronoberg vid SM.

”Genom våra utbildningar och läromedel kan vi påverka framtiden”

– Vi är otroligt tacksamma för våra samarbetspartners. Det finns en stor förståelse för vikten av entreprenörskap i skolan och vi har förmånen att få vara med och skapa framtiden. En möjlighet som vi inte hade kunnat genomföra utan stöd från länets kommuner, regionen och de företag som stöttar och tror på vår verksamhet. Det är tillsammans med våra partners som vi gör skillnad, på riktigt, säger Veronica Anderberg, regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.

– Vi är otroligt tacksamma för våra samarbetspartners, säger Veronica Anderberg, regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.
– Vi är otroligt tacksamma för våra samarbetspartners, säger Veronica Anderberg, regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.

Mässan är öppen klockan 11–16 den 12 mars och dagen avslutas med en prisutdelning där vinnare i fjorton olika kategorier ska koras. Prisutdelningen blir en otrolig inramning och avslutning på denna inspirerande dag. Många av våra deltagande partners säger att dagen ger inspiration för hela året.

Här möter Kronobergs framtid det nuvarande näringslivet. Ungdomarnas energi, vilja och engagemang skapar framtidstro för hela länet. Vi är otroligt stolta över eleverna och vi vill att de ska känna en stolthet och tro på sin egen förmåga, avslutar Emelie Önnestam.

UF-mässan och UF-mästerskapen som går av stapeln i Ljungby Arena den 12 mars.
UF-mässan och UF-mästerskapen som går av stapeln i Ljungby Arena den 12 mars.

Mer om Ung Företagsamhet

• Ung Företagsamhet är en ideell förening, startad 1980, som utbildar i entreprenörskap i grundskolan och gymnasiet.

• Antal UF-företagare i Sverige 2023/2024: 38 824.

• Antal UF-företag i Kronoberg 2023/2024: 933.

• Fler än 40 000 elever på grundskolan har jobbat med våra läromedel.

• Mer än 10 000 aktiva grundskolelärare.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se