Annons
Innehåll från TEGVALLS EXPRESS

Proffs på flyttning sedan 1972

Nu har Tegvalls Express blivit gubbe men det är inget som märks hos Växjös ledande flyttfirma som såg dagens ljus hösten 1972. Då som nu går man i täten för utvecklingen inom en historiskt tung bransch. Tegvalls är flyttföretaget mitt i Småland. Flexibelt, tryggt, säkert och ständigt framåt.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

– För 20 år sedan körde vi mycket i Europa. Vi hade två lastbilar som åkte fram och tillbaka. I dag är vårt fokus sydostregionen – Kronoberg, Blekinge och Kalmar. Vi kör förstås till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö och löser även transport till utlandet, säger VD Mats Tegvall.

Tegvalls Express har alltid haft ett brett utbud av tjänster för såväl det lilla bohaget som det stora företaget. Men det är mycket som ändrats i branschen sedan starten för 50 år sedan. Då tungt och slitigt. Idag effektivt och säkert.

– Förr fick man hugga i och bära. Det var mycket spring i trappor och folk hade få men stora och tunga möbler. Idag kör vi nio av tio pianon till tippen, säger Lennart Tegvall som själv arbetade som chaufför i många år innan han tog över efter sin svärfar Lars 1996.

”Idag är allt mycket mer flexibelt. Det en jämn fördelning under hela året.”

– Vi har blivit mycket bättre på lyftteknik och ergonomi och har många bra hjälpmedel idag. Vi var först i Norden med flytthiss i lastbilar och först i Sverige med moderna containerbilar. Och vi har alkolås på alla våra bilar.

Även kundernas beteenden är annorlunda idag. Första oktober var traditionellt en stor flytthelg till exempel. Ett datum då många hyresavtal sades upp. Nu flyttar folk året om och mitt i månaden.

– Förr var det hård belastning vid månadsskiften men även sommar och jul. Idag är allt mycket mer flexibelt. Det en jämn fördelning under hela året, säger Lennart, vars son Mats Tegvall tog över det anrika familjeföretaget 2012.

Mats och Lennart Tegvall driver Växjös ledande flyttfirma.
Mats och Lennart Tegvall driver Växjös ledande flyttfirma.

Mats har fortsatt att modernisera och utveckla i samma anda som tidigare generationer. Mottot är att alltid erbjuda trygga och säkra flyttningar. Jobba smidigt och effektivt utan att slita ut medarbetarna. Personalomsättningen är låg och många av flyttmännen stannar länge inom företaget.

– Jag säger flyttmän. Inte ”flyttgubbar”. För det här är ett riktigt hantverk. Det handlar om logistik. Att stuva en bil rätt och få in så mycket som möjligt att inget går sönder, säger han.

Växjö med omnejd är en expansiv region. Även om företagsflyttarna är störst både vad gäller volym och antal, väljer allt fler smålänningar att anlita Tegvalls Express när det är dags att byta bopåle. Oavsett om de ska flytta runt kvarteret, till en annat ort i Sverige eller utomlands.

”Jag säger flyttmän. Inte ”flyttgubbar”. För det här är ett riktigt hantverk.”

Rut-avdraget som infördes 2016 blev ett lyft för hela branschen och företaget har även avtal med staten, Växjö kommun och Kronofogden.

– Alla i Växjö har någon slags relation till oss. De har sommarjobbat här, flyttat själva eller känner någon som flyttat. Och de flesta kunder återkommer när det är dags att flytta igen, säger Mats och minns när en välkänd småländsk miljonär skulle flytta hem från Schweiz.

– Då ville han ha en småländsk flyttfirma och inget annat. Och därför valde han oss.

Jakop och Per Källman, son och far trivs på Tegvalls Express. Båda var med om att flytta Linnéuniversitetet i Kalmar.
Jakop och Per Källman, son och far trivs på Tegvalls Express. Båda var med om att flytta Linnéuniversitetet i Kalmar.

Två andra spektakulära uppdrag som Tegvalls Express fått förtroende att genomföra är flytten av hela Linnéuniversitetet i Kalmar som omfattade 15 000 kubikmeter – ett vanligt hem brukar gå på 20-30 kubikmeter – och nu den pågående totalrenoveringen av hyreshusen på Frövägen i Öster.

Ett unikt projekt som löper över flera år och kräver avancerad logistik när fyra höghus med 28 lägenheter i varje ska renoveras.

– Vi tömmer ett höghus i taget och magasinerar varje hyresgästs möbler under renoveringen. Sedan bär vi upp möblerna igen. Det är en stor utmaning och jag tror inte att det genomförts något liknande i Växjö tidigare, säger Mats.

”Vi var som en enda stor familj. Och ingen dag var den andra lik.”
Per Källman gick i pension förra året men fortsätter att hoppa in. – Det är så himla skoj, säger han.
Per Källman gick i pension förra året men fortsätter att hoppa in. – Det är så himla skoj, säger han.

Per Källman i Mönsterås har varit med att både flytta med Tegvalls Express och viga hela sitt yrkesliv åt andras flyttar.

– Vi bodde i Arvidsjaur och flyttade till Växjö när min pappa fick nytt jobb här. Jag var 16 år, hjälpte till att bära under flytten och erbjöds sommarjobb, säger Per som egentligen hade tänkt bli yrkesmilitär efter lumpen men fastnade.

Sommarjobbet hos Tegvalls Express blev en livsstil som erbjöd frihet under eget ansvar, varierande arbetsuppgifter, stor gemenskap och stark teamkänsla.

– Vi var som en enda stor familj. Och ingen dag var den andra lik. Jag hade hela Sverige som arbetsplats. Det var väldigt omväxlande och socialt, säger Per som mött många spännande livsöden under årens lopp.

Han gick i pension förra året men fortsätter att hoppa in. Även sonen Jakop jobbar hos Tegvalls just nu.

– Kroppen håller än och jag har det i blodet. Det är så himla skoj. Har man flyttat många människors hem fram och tillbaka, då har man många vänner.

Tegvalls Express fick förtroendet att genomföra är flytten av hela Linnéuniversitetet i Kalmar som omfattade 15 000 kubikmeter.
Tegvalls Express fick förtroendet att genomföra är flytten av hela Linnéuniversitetet i Kalmar som omfattade 15 000 kubikmeter.

Gamla kontorsmöbler får nytt liv

Många företag och privatpersoner passar på att göra sig av med möbler och annan inredning i samband med att de flyttar. En del hamnar på tippen. Annat får nytt liv genom att Tegvalls Express ombesörjer transport till återbruksbutiker. Men när det gäller kontorsmöbler har Mats Tegvall startar ett företag som säljer vidare till andra företag. Företaget heter Solebant AB och samarbetar med Soeco i Dalby.

– Att arbeta och köpa in hållbart är framtiden. Det är inte hållbart att slänga fullt fungerande kontorsmöbler, säger Mats.

– Vår idé är att man då kan få en slant för sina möbler och att de sedan kan återanvändas. Och företag som köper begagnat sparar ju på sina inköp.

Flyttproffsens fem bästa tips

Fem bra grejer att tänka på när man ska flytta:

1. Var ute i god tid, speciellt om du ska flytta i månadsskifte.

2. Vill du packa själv så ska allt som får plats i en kartong, ner i en kartong.

3. Rensa ut innan du flyttar så att du vet vad som ska med.

4. Ta hand om pass, medicin och värdesaker innan så att det inte packas ner.

5. Använd en flyttfirma som har alla tillstånd och försäkringar. En medlem i SMF, Sveriges Möbeltransportörers Förbund, har alltid det.

Pigg 50-åring

Tegvalls Express grundades 1972 av Lars Tegvall tillsammans med en handfull kompanjoner. Då utgick man från en källare på Gökvägen i Växjö. I mitten av 80-talet etablerade man sig på Norra Industriområdet i nordöstra Växjö. 1996 övertog dottern Lena och svärsonen Lennart. Sedan 2012 drivs företaget av Mats Tegvall.

bild 1/4

Tegvalls i siffror

Tegvalls fordonsflotta består av sex lätta lastbilar och två stora lastbilar. Företaget genomför 1 000 flyttningar varje år. Det motsvarar 25 000 mil om året eller fem varv runt jorden och cirka 12 000 kartonger.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se