Annons

100-åring som sticker ut

När Paul Walker brände däck i en knallgrön Mitsubishi Eclipse i första Fast and the Furious-filmen år 2001 så sköt intresset för sportcoupén i höjden. Tillverkningen lades dock ner elva år senare - men nu väljer japanerna att damma av modellnamnet. Däremot behöver vi inte leta efter några likheter för nya Mitsubishi Eclipse Cross har ingenting gemensamt med föregångaren – förutom just namnet.
Barcelona • Publicerad 11 mars 2018
Foto: CNP Media

Om vi frågar efter en anrik tillverkare av suvar så kommer nog de flesta att svara Jeep eller Land Rover. Det många inte vet är att Mitsubishi bräcker de båda aktörerna rent historiskt – för japanerna var faktiskt först med att bygga en fyrhjulsdriven rackare redan 1936.

Gammal är äldst

Annons

Trots 100 år på nacken så känns Mitsubishi piggare än någonsin. Nya Eclipse Cross ska fylla gapet mellan lillebror ASX och storebror Outlander, vilket knappast är någon liten roll att axla. Vi tar ett ärevarv runt bilen och konstaterar snabbt att designen följer dagens suv-trend. Det som däremot sticker ut är akterpartiet som domineras av en tvådelad bakruta, vilket ger bilen dess signifikativa karaktär samtidigt som bakåtsikten befrämjas. Eclipse Cross har påfallande goda innerutrymmen med sköna framstolar och ett godkänt, om även lite platt, skjutbart baksäte. Instrumentering och reglage är ergonomiskt utformade och det är lätt att känna sig hemma bakom ratten. Ett minus dock för att det saknas konventionell navigation och istället hänvisar man till att koppla in sin mobil, vilket till mångas fasa enbart fungerar med iPhone.

Foto: CNP Media

Ett lätt val

Mitsubishi Eclipse Cross lanseras med en 1,5-liters bensinfyra som levererar 163 hästkrafter och kan bli din för 299 900 kronor. I vår testbil är maskinen kombinerad med en steglös automatlåda med åtta simulerade växlingslägen. På traditionellt manér fungerar lådan bra vid normal körning - men vid mer inspirerat gaspådrag saknar man de distinkta växlingarna som hos en hederlig automat. Fjädringskomforten är genomgående bra, det är påfallande tyst i kupén och bilen växer med sin uppgift ju längre vi kör längs det varierande vägnätet runt Barcelona. Fyrhjulsdriften är dessutom elektroniskt styrd med tre olika körlägen varav ”gravel” bjussar på maximal framkomlighet. Att Mitsubishi hittat tillbaka till sina suv-rötter med Eclipse Cross känns däremot lite luddigt. Snarare har 100-åringen klivit ut genom det fönster som idag står vidöppet mot den moderna crossover-världen.

Willy Priske
Jenny Nilsson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons