Annons

18-årig Växjöbo i unikt åtal

Publicerad 6 oktober 2017
Foto: Paul Madej, Barometern

En 18-årig man från Växjö åtalas i ett unikt mål. För första gången någonsin kommer det att väckas åtal för DDoS-attacker mot svenska banker. Växjöbon misstänks för överbelastningsattacker mot Swedbank och Nordea och åtalas för grovt dataintrång.

Kammaråklagaren Anna Svedin kommer på tisdag, den 10 oktober, att väcka åtal för ett antal DDoS-attacker mot bankernas hemsidor i oktober och november 2015.

Annons

- Förundersökningen har pågått under nästan två år och har varit tekniskt mycket komplicerad. Avgörande bevisning kom under sommaren 2017 genom rättslig hjälp från både England och Frankrike. Det är mycket tillfredsställande att vi nu kan väcka åtal i ärendet, säger hon i ett pressmeddelande.

Överbelastningsattacker, eller DDoS-attacker som det också heter, innebär att stora mängder datatrafik skickas till servrar som därför blir överbelastade. Efter dataintrånget kunde ett stort antal bankkunder under en lång tid inte använda hemsidorna på avsett sätt.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons