Annons

60 000 barn tillbaka till mardrömmen

Krönika av Lisa Lange Bengtsson, som driver företaget "Mobbning - Nej tack"
Publicerad 28 augusti 2017
Foto: Privat
Foto: Privat

Nu börjar skolan och 60 000 barn ska tillbaka till sin mardröm. Till blickarna, till slagen, till utfrysningen, till orden, ja tillbaka till mobbningen, kräkningarna och trakasserierna.

Även om lovet kan vara en fristad för många barn så är lovet också en hemsk tid. Barn som är ensamma, som inte har några andra barn att leka med. Inte kan åka på någon semester eller som får tillbringa tiden mest hemma för att föräldrarna behöver jobba. Och där ska de sitta i skolan och berätta vad de har hittat på under lovet! Där alla eleverna har fått med sig en lapp hem innan lovet där de ska ta med sig en sak som ett minne av sommaren. Vad ska detta barn ta med sig för minne?

Annons

För några år sedan när jag började jobba med detta så var siffran på 60 000 utsatta barn samma som i dag. I dag lever också allt fler ungdomar med en för hög press på sig själv och hur de ska prestera i skolan. Inte bara betygen utan hetsen om hur det ser ut och hur de ska vara – det egna idealet. Dessa ungdomar liksom de barn som blir utsatt drabbas oftast av en konsekvens – ätstörningar, självskadebeteende, ångest, depression, utmattningsdepression och dåligt självförtroende och självkänsla. Kanske känns det inte som om det skulle beskrivas som just ditt barn eller något som ditt barn skulle göra och utsätta sig själv för men tro mig det kan hända alla! Tyvärr!

Hur får vi bort mobbningen och hur sänker vi kraven på barnet? Givetvis är det en jätte svår fråga som man inte kan svara på direkt. Men att förebygga den är lättare att svara på. Mycket handlar om att prata med barnet, låta dem uttrycka sina egna tankar och känslor. Ge stöd – lyssna utan att varken döma eller tillrättavisa utan bara lyssna. Visa att du finns där och trösta när det är jobbigt. Närhet kan man aldrig få för mycket av! Engagera dig i det barnet gör, visa intresse och tyck det är kul när ditt barn vill berätta något. Självklart kan inte detta lösa alla problem men det kan vara en bit på vägen. Och glöm inte – det är du som är förebilden!

För snar är våra barn tillbaka i skolan och alla ska känna en längtan, en trygghet en plats där de får lära sig och utveckla sig. Till en plats där de ska kunna få växa och kunna skratta och vara glada. Det är vad en skola ska vara för alla barn – och barn ska få vara barn utan åsikter och kommentarer.

Och till lärarna – fråga inte vad barnen har gjort under lovet utan fråga de vad de vill lära sig denna termin.

Kram Lisa

Lisa Lange Bengtsson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons