Annons

"95 procent av dem som bor där vill ha ordning och reda"

Publicerad 2 mars 2016
Tomas Hermander, chef för Arabysatsningen. Foto: Olof Elvfersson, Smålandsposten
Tomas Hermander, chef för Arabysatsningen. Foto: Olof Elvfersson, Smålandsposten

Samtidigt som polisens Arabysatsning är i gång sker det fler bilbränder än någonsin. Tomas Hermander är chef för Arabysatsningen och han ser bilbränderna som ett budskap till polisen, skriver Smålandsposten.

Enligt honom har polisen signaler på att det kommer hända mer saker i området, upplopp kommer startas och saker kommer brinna. Men det är inget annat än de räknat med.

Annons

– Det är en utmaning mot polisens satsning, så tolkar jag det. Men vi är ju inte där för att starta något krig, absolut inte. Vi är bara där för att sköta vårt jobb, säger han till Smålandsposten.

Sedan 2014 har ingen person åtalats för alla de bilbränder som inträffat. Polisen menar att det är svårt att utreda bilbränder men att de ändå har någorlunda bra koll på vilka det rör sig om. De som leder det hela är "lite äldre", övriga mellan 15 och 20 år. Det finns även yngre personer som har varit med och satt fyr på bilar.

Tomas Hermander tror att Araby på sikt kan bli ett lugnt område, trots att det ligger på nummer sex av polisens 14 prioriterade områden i landet.

– Med förenade krafter och den kollektiva styrka som finns där ska det gå, för polisen klarar inte detta själva. 95 procent av dem som bor där vill ha ordning och reda, säger han till Smålandsposten och fortsätter:

– Det finns inneboende förutsättningar för att vända utvecklingen, det finns ett engagemang för att skapa ett fint och tryggt område.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons