Annons

Ahmed öppnar ny restaurang i Växjö

Kebab, falafel och shawarma i stora lass! Sedan Ahmed Alqadomi startade restaurangen Kungsgrillen i november 2014 har expansionen gått i snabb takt och nyligen öppnade han sitt tredje matställe, Donut King Churros. På tre år har han gått från en till åtta anställda.
– En stark vilja och hårt jobb ligger bakom framgången!
Publicerad 2 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Lunchgästerna kommer i en strid ström till Kungsgrillen i korsningen Storgatan och Vikingagatan. Ahmeds egenlagade kebab-, falafel- och shawarma-rätter väcker mångas aptit och har gått hem hos Växjöborna.

– Vi gör allting själva här i köket. Både köttet och såserna tillreds direkt på plats.

Annons

Nyligen kompletterades de två restaurangerna med ett tredje ställe, Donut King Churros, beläget på Storgatan i centrala Växjö.

– Folk som jobbar i city har inte alltid tid att ta sig till Kungsgrillen på lunchrasten, så jag har länge funderat på att även ha ett ställe mer centralt. Plötsligt en dag i höstas såg jag på Blocket att kiosken på Storgatan var till salu, och sedan blev det en snabb affär!

Förutom Kungsgrillens ordinarie meny serveras där just donuts och churros.

– Vi invigde kiosken i början av december och den har blivit en stor succé.

Ahmed är palestinier med rötterna i Irak. Han kom till Sverige och Malmö 2008.

– Jag har jobbat inom livsmedelsbranschen både i Irak och i Malmö. Min dröm har alltid varit att driva en egen restaurang och när jag fick se en annons om att en lokal var till salu i Växjö så valde jag att ta chansen.

Foto: Nadia Hagberg

Den första november 2014 förverkligades så drömmen när Ahmed premiäröppnade Kungsgrillen. Ryktet spred sig snabbt och kunderna har stadigt vuxit i antal sedan dess. Detsamma gäller antalet anställda.

– Inledningsvis jobbade jag själv i köket. Numera är vi åtta anställda.

Kunderna kommer från hela Kronoberg, ja även längre bort än så.

– Jag har en del kunder som ofta är på genomresa och som då alltid stannar till för att äta här. Bland annat en man från Simrishamn. Han undrade nyligen om jag inte kunde ordna med utkörning till Skåne!

Annons

Hur skulle du vilja beskriva ditt framgångsrecept?

– Jag har lång erfarenhet av mat och kryddor, det är en viktig förutsättning. Men för att verkligen lyckas krävs också en stark vilja och mycket hårt arbete. Plus mod. Jag brukar tänka följande, Jag vill, jag kan, jag vågar!

Ahmed berättar att han också får god stöttning av sin familj och sina bröder, som även de är driftiga företagare. Att kunna ge varandra ett handtag och rycka in när det behövs är till stor hjälp. Beröm från kunder innebär också en värdefull energikick i det vardagliga slitet.

– När folk säger att maten är god eller skriver trevliga recensioner på hemsidor så ger det mycket glädje och energi. Jag blir stolt!

2016 förvärvades grannfastigheten mittemot huvudrestaurangen. Nu i början av 2018 flyttar serveringen dit då huvudrestaurangen ska genomgå en omfattande renovering.

– Vi byter ut väggar, golv, stolar och inredning. Syftet är att underlätta för både personal och kunder. Med förändringen kommer vi kunna servera maten snabbare.

När renoveringen är klar senare under januari blir det återinvigning. I lokalen mittemot öppnar Ahmed sedan en restaurang med mer exklusiva orientaliska rätter.

– Mycket på gång 2018! Det innebär förstås mycket arbete, men det känns samtidigt jätteroligt att verksamheten hela tiden växer och utvecklas.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons