Annons

Åklagarens stora fel kring Anna Tenje

Växjö • Publicerad 29 mars 2018
Foto: Robin Sparf

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, glömde sonens morakniv i handväskan tidigare i år inför en resa till Stockholm. Hon kom igenom säkerhetskontrollen vid Småland Airport och kom först på kniven vid riksdagen. Tenje anmäldes för brott mot knivlagen och fick ett strafföreläggande på 32 500 kronor i böter av åklagaren.

Tio dagar senare valde samma åklagare att skriva ut ett nytt strafföreläggande där summan på 32 500 kronor hade ändrats till penningböter på 1 200 kronor. Anledningen var att åklagaren gjort fel, skriver Smålandsposten.

Annons

– Jag kan bara beklaga att det blev på det här sättet. Jag har rättat till en felaktighet. Normalstraffet för brott mot knivlagen är 50 dagsböter. Det beror på att knivar oftast anträffas i sammanhang där det finns risk för bråk och att kniven ska komma till användning. Finns inte den risken kan man sätta penningböter på 1 200 kronor. Detta handlar helt och hållet om ett förbiseende från min sida, säger åklagaren Yvonne Rudinsson till Smålandsposten.

Det bedöms inte ha funnits någon särskild risk för att kniven skulle komma till användning och därför får Anna Tenje betydligt lägre böter.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons