Annons

Akta dig för langning i studenttider

Publicerad 7 juni 2016
Bild från ProCivitas student 2013. Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Bild från ProCivitas student 2013. Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Idag startar den stora studentveckan i Växjö. Men vad är det egentligen som gäller när man som student springer rakt ut i friheten?

Växjö kommun har publicerat en lista där en del exempel tas upp.

Annons

Att till exempel hänga en champangeflaska runt halsen på en lycklig student under 20 år anses vara lagning.

Har studenten inte fyllt 20 år får föräldrarna generellt inte bjuda denne på några former av starköl, vin, cider eller spritdrycker som innehåller mer alkohol än 3,6 procent. Grundregeln är att man får bjuda studenten på det som den är gammal nog att köra själv. Däremot får studenten bjudas på en mindre mängd alkohol om det sker på "plats och under ordnade förhållanden samt är försvarligt med hänsyn till den unges utveckling och ålder och omständigheterna i övrigt."

Att dricka alkohol på studentflak finns det luddiga bestämmelser kring. Här är det transportstyrelsen och polisen som sätter reglerna. Egentligen får man bara dricka alkohol om det sker vid en tillåten servering men här kan polisen i särskilda fall göra undantag.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons