Annons

Ålderstester införs efter våldtäkt i Alvesta

Publicerad 23 februari 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Migrationsverket har fått i uppdrag av Regeringen att utöka ålderstester på ensamkommande flyktingbarn. Enligt Expressen sker utökningen bland annat på grund av våldtäkten i Alvesta i januari som väckt stor uppmärksamhet.

En minderårig pojke blev misshandlad och våldtagen av två äldre män som dessutom ska ha filmat delar av händelsen. Alla tre inblandande bodde på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

– Det misstänkta brottet i Alvesta är avskyvärt och även om det är ett extremt fall så visar det på ett bredare problem. Det är helt enkelt inte lämpligt att ensamkommande barn bor med vuxna asylsökande i barnboendena. Dessutom ska resurser avsatta för barn inte gå till vuxna asylsökande, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen.

De två misstänkta männen ska troligtvis också ha ljugit om sin ålder.

– Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att öka åldersbedömningarna och vi kommer att se till att vi har ett fungerande och rättssäkert system med åldersbedömning, säger Stefan Löfven till Expressen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons