Annons

Allt mer hot och våld för ambulanspersonal

Publicerad 10 mars 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Ambulanspersonalen i Kronoberg får ta emot allt mer hot och våld. Vid ett fall i Ljungby förra året blev en sjukvårdare slagen i huvudet och sedan attackerad med kniv.

Detta är bara ett av de sex avvikelser som rapporterades in förra året som har rört hot och våld, men mörkertalet är stort. Främst handlar det om verbala hot som är kopplade till insatser som sker på Araby, skriver Smålandsposten.

Annons

– Vi ser Araby som ett stort problem. Det finns en gängbildning där. Kommer man med en ensam ambulans en mörk kväll och omringas av kanske 20–30 personer kan det i sig kännas ganska hotfullt, säger Stefan Engdahl, ambulanschef till Smålandsposten.

Förutom de problem som ambulanspersonalen stöter på i Araby finns det också andra situationer som är extra säkerhetskänsliga. Det kan handla om psykiskt sjuka och kriminella miljöer. Situationer där ambulanspersonalen har fått avvakta vid ett akutfall har inträffat, eftersom riskerna har ansetts vara för stora.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons