Annons

Anna Tenje (M) efterlyser föräldraansvar

Publicerad 29 februari 2016
Anna Tenje, ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun. Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten
Anna Tenje, ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun. Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten

Det är dags att föräldrarna tar sitt ansvar för en fungerande skola. Det tycker Anna Tenje (M), ordförande i utbildningsnämnden. I en debattartikel som publicerades i Smålandsposten den 29 februari skriver Anna Tenje om det politiska ansvaret, läraransvaret och föräldraansvaret.

"Föräldraansvaret måste återupprättas! Successivt har det skett en förskjutning mellan föräldrars ansvar och samhällets ansvar och någonstans på vägen hamnade vi i diket", skriver hon.

Annons

I debattartikeln hänvisar Anna Tenje till en undersökning som Lärarnas Riksförbund genomförde bland sina medlemmar. Undersökningen visade att de flesta lärare inte känner att de har föräldrarnas stöd när det gäller att upprätthålla trygghet, trivsel och ordning och reda i klassrummet.

Inte så särskild förvånade, men desto mer upprörande, enligt Anna Tenje.

Att föräldrar inte orkar sätta gränser och tycker att det är bättre att förskolan eller skolan tar även den striden, istället för att ägna sig åt att vara just lärare är ett problem.

"Viktigast av allt är kanske att alla barn och elever kan känna sig trygga och säkra i skolan. För att lyckas med allt detta måste våra lärare få lov att arbeta med det som de är utbildade för och låta våra rektorer vara de goda pedagogiska ledare vi vill att de ska vara. En förutsättning för detta är då att vi föräldrar börjar bete oss som just föräldrar", skriver hon i debattartikeln.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons