Annons

"Är man skicklig kan man få det att låta hur som helst"

Publicerad 29 mars 2016
Ismael Abu Helal, imam vid Växjö Islamska center. Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten
Ismael Abu Helal, imam vid Växjö Islamska center. Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten

I helgen har Ismael Abu Helal, imam vid Växjö Islamska center åkt runt i landet tillsammans med hans kollegor för att diskutera hur radikalisering kan motverkas i samhället.

Enligt Ismael Abu Helal är det bästa sättet att motverka radikaliseringen att prata öppet om det, rapporterar SR Kronoberg.

Annons

– Man kan inte låtsas att det inte finns. Här i Växjö tar vi upp det på predikan och på fredagsbönen i moskén. Man säger det öppet, att IS inte är en stat och att det definitivt inte är islamskt och att det de gör är fel. Man kan inte terrorisera hela världen och sätta det i skräck, säger han.

Han berättar att muslimska ungdomar kan bli lurade på flera olika sätt och att en rekryterare kan vara väldigt duktig på att övertyga.

– En rekryterare kan påstå till exempel att titta vad de har gjort i våra länder och då försöker man belasta någon undergrupp och då syftar man på Europa som har medverkat till medling eller man tror på båget sätt att de vill att muslimska länder ska försvagas, dels geografiskt, man delar dem och så småningom försvagar man religionen och är man skicklig kan man få det att låta hur som helst, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons