Annons

Hon är årets Linnéstipendiat

Publicerad 12 april 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Under onsdagseftermiddagen meddelades årets mottagare av Linnéstipendiet för forskning inom ekologisk hållbar utveckling. Stipendiet på 500 000 kronor togs emot av Charlotte Marchand, vars forskningsprojekt syftar till att utveckla växtbaserad teknik för att återställa förorenad mark – tekniker som kan komma till användning i regionen.

Linnéstipendiet delas ut årligen av Växjö och Kalmar kommun och kommer sedan högtidligt presenteras vid Linnéuniversitetets akademiska högtid i Växjö den 19 maj.

Annons

– Det här är ett sätt för våra två kommuner att visa på den sammanhållning vi har genom vårt gemensamma universitet, säger Christina Fosnes (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Kalmar.

Stipendiaten Charlotte Marchands forskningsprojekt undersöker hur växtbaserad teknik kan användas för att rengöra kontaminerad mark och juryns nominering nämner bland annat att metoden kan gynna inte minst regionen. Tanken med initiativet är att uppmärksamma forskning som bidrar till minskad miljöpåverkan.

– Juryns sammansättning visar utöver kommunernas samarbete även på hur viktigt vår kontakt med det lokala näringslivet är. Den här tekniken är något vi med spänning kommer att följa, inte minst då vi i regionen har haft utmaningar med förorenade sjöar, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande Växjö.

– Det här är bara början på ett arbete som sträcker sig lång tid framöver. Jag är tacksam och stipendiet är en möjlighet att fortsätta studera ämnet, säger forskaren och stipendiaten Charlotte Marchand.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons