Annons

Åtgärder för ökad säkerhet i centrum

Publicerad 13 april 2017
Foto: Elliot Sjöfors
Foto: Elliot Sjöfors

Under dagen har kommunchefen fått i uppdrag att ta fram en analys av hur säkerheten i Växjö centrum kan öka, i syfte att förhindra att bilar i hög fart ska kunna ta sig fram på gågatan. Diskussionen kring problematiken med biltrafik har funnits en längre tid men åtgärder påskyndas nu med anledningen av förra veckans terrorattentat i Stockholm.

Analysen om säkerheten i centrum syftar till att utreda vilka åtgärder som krävs för att öka tryggheten på den del av Storgatan som är gågata. Uppdraget gavs under torsdagen till kommunchef Monica Skagne av kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Annons

– Diskussionen kring biltrafik på gågatan har funnits med en längre tid och var bland annat något vi hade uppe på dagordningen när jag satt som ordförande i tekniska nämnden. Det vi gjorde då var att begränsa tiderna för varutransporter, men tyvärr efterlevs inte reglerna optimalt. Efter fredagens händelse i Stockholm känns arbetet med trygghetsskapande åtgärder brådskande än någonsin och vi måste ta tag i det här nu, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tänkbara åtgärder skulle exempelvis kunna vara höj- och sänkbara pålar som gör det svårt för bilar att ta sig in. Ett prioriterat område är den västra infaren till gågatan, vid Tegnérgallerian, då denna plats löper större risk för att släppa in ett fordon med hög fart. Utgångspunkten för analysen är att säkerheten ska öka – samtidigt som boende, butiker, transporter och besökare till evenemang ska påverkas i minsta möjliga mån.

– Vi behöver möblera om i det offentliga rummet för att skapa trygghet och minimera riskerna, men vi får inte låta rädslan ta över. Jag tror det är fullt möjligt att ha ett säkerhetsperspektiv samtidigt som vi jobbar med att försköna staden och höja attraktiviteten.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons