Annons
DEBATT

Att bygga nytt stadshus - är att prioritera skola och omsorg

Debattartikel från kommunalråden Anna Tenje (M) och Per Schöldberg (C).
Publicerad 21 november 2017
Foto: White Arkitekter

Det finns en mängd fördelar med att bygga nytt stadshus och skulle en vilja dra det till sin spets så är valet att stanna kvar i nuvarande kommunhus sämre för framtidens välfärd i Växjö kommun. I debatten kring det nya stads- och stationshuset är det viktigt att se till fakta. Därför är det viktig att lyfta fram skillnaden mellan en investering i en fastighet och driftskostnader för välfärden.

Det går att jämföra med ett hushåll som bygger en fastighet. Där betalar en i regel inte byggandet med samma budget som en köper mat, utan exempelvis med ett lån. Lånet eller hyran betalar man sedan månadsvis på samma sätt som mat och andra konsumtionsvaror till hushållet. Driftskostnaden för en investering av ett nytt stadshus är även det hyreskostnader mm. Den årliga kostnaden för kommunens skattebetalare är alltså den summa som betalas årligen, inte investeringens totala kostnad.

Annons

Matematiken går att göra tämligen enkel. Om vi ställer kostnaden för renovering av kommunhuset, som våra interna och externa experter bedömt nödvändigt, mot att bygga nytt får vi följande hyres-/driftskostnader att jämföra med: Hyreskostnaden för ett renoverat, befintligt kommunhus: 39,3 mkr per år. Hyreskostnaden för ett nybyggt stadshus/kommunhus: 35 mkr per år.

– Kalkylen och slutsatsen är därför enkel att dra; att bygga ett nytt stadshus blir inte bara billigare, utan frigör 4,3 mkr till drift av välfärden. Därför innebär ett nytt stadshus även en satsning på framtidens välfärd. Det är något som gynnar helheten för hela kommunen.

– Jämfört med om du som Växjöbo bygger en villa, så betalar du i regel inte byggandet med samma budget som du köper mat, utan med exempelvis ett lån. Hyran eller avbetalningen på lånet betalar du sedan månadsvis på samma sätt som mat och andra driftsvaror till hushållet.

– Med en lägre driftskostnad för stadshuset, skapar vi därför bättre ekonomiska förutsättningarna att exempelvis anställa fler lärare i skolorna eller undersköterskor i äldreomsorgen.

Blågröna Växjö ser till helheten, det är också därför vi utifrån ett gediget underlag valt att satsa på nytt stadshus. Det gynnar hela kommunens utveckling, inte minst skola och omsorg. Varje Växjöbo förtjänar hög kvalitet i välfärden. Därför arbetar vi för att underlätta etableringen för privata aktörer inom både skola och omsorg, samtidigt som vi själva gör större investeringar.

Den nyligen färdigställda Pär Lagerkvists skola tillsammans med möjliggörandet av framtidens äldreboende på Hovslund är två tydliga exempel som visar på både större investeringar i kommunala skolor som på utveckling av valfrihet och mångfald i äldreomsorgen. I dagsläget är det faktiskt så att vi har fler boendeplatser inom omsorgen än vad det finns behov för. Det skapar bra förutsättningar för framtidens välfärd.

Poängen är; nya skolor, nya omsorgsboenden och nytt stadshus investeras i där behovet är som störst. De olika investeringarna konkurrerar eller utesluter inte den andre, utan skapar snarare förutsättning för utveckling av varandra.

Europas grönaste stad är en växande kommun, vi behöver ta fortsatt ansvar och vara förutseende för vad framtiden kommer att kräva av oss. Under rådande högkonjunktur behöver vi förbereda oss på sämre tider. Det ansvarsfulla är då att hålla ordning och reda i ekonomin, sänka våra kostnader för att kunna möta morgondagens utmaningar, minska vår miljöpåverkan och samtidigt höja kvaliteten i välfärden.

För blågröna Växjö

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande

Annons

Per Schöldberg (C), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

Vill du skriva debatt på VXOnews? Skicka din text till tips@vxonews.se.

MISSA INGET I VÄXJÖ! Få dagens hetaste nyheter i din mail klockan 21 varje dag. Anmäl dig till VXOnews nyhetsbrev här.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons