Annons

”Att göra mål är min grej”

Publicerad 24 mars 2016
Foto: Privat
Foto: Privat

Han kommer från sin bästa säsong i karriären. I vår hoppas André Petersson, till vardags i KHL-laget Sochi och bästa svenska målskytt i hela ligan, att han finns med i VM-truppen fram tills pucken släpps i Ryssland. Hittills har han laddat ensam på is i Tingsryd och Växjö. Nu väntar ett VM-läger och landskamper i Ljungby och Ängelholm.

– Det är VM man går för. Nästa vecka ska vi som inte varit på is på ett tag komma i gång med träningar tisdag till torsdag. Det är väl grundtanken.

Annons

Hur ser du på VM-chansen?

– Det är samma situation som förra året när jag var med hela vägen fram till VM. Man måste hitta sitt eget spel, plus att man behöver lite flyt med från NHL om det ska gå hela vägen.

Förbundskapten Pär Mårts brukar hylla dina spetsegenskaper i avsluten?

– Jo, han säger att det inte är många som spelar på samma sätt. Jag kan vara helt osynlig en match, sedan gör jag ett mål och en kanonmatch. Det är bara att göra mål som är min grej.

Du slog ditt poängrekord i KHL med 44 poäng (22 mål) på 45 matcher. Är du nöjd med säsongen?

– Det har varit en bra säsong. Jag har fått mycket förtroende och utrymme att spela det spel jag vill och det jag tycker att jag är bra på. Jag har fått en PP-tid jag vill ha. Att det blir fler poäng kommer naturligt när man får större ansvar och man blir bekväm i den roll man har. I år fick jag spela så mycket jag ville och när jag ville och då blir det helt naturligt att man får fler poäng med sig.

Laget gjorde en bra grundserie, men åkte i fyra raka i slutspelet?

– Vi började lite halvskakigt och då visste man inte alls vad det skulle ta vägen. Sedan kände man att vi hade ett brett lag och det lönade sig på slutet att vi behöll laget och lineupen och vi fick ihop det bra till slut. I slutspelet hade vi inte riktigt tyngden och jag tyckte att vi spelade alldeles för offensivt för att gå långt i ett slutspel. Det är defensiven som gör att man kan vinna i slutet av säsongen.

Hur är hockeylivet i Sochi?

– Jag tycker att det är ett kanonställe att bo på. Första säsongen visste de inte riktigt vad hockeyn var, men i år har det blivit bättre på den biten. Det har varit ett roligt år. Staden tog inte fart förrän i år och man ser att de håller på att bygga och utveckla. Det flyttar dit folk hela tiden.

Annons

Precis som i fjol kommer lönecheckarna lite då och då?

– De flesta lagen gör lite som de vill. Det är inte den 25:e varje månad. Förra året kom allt till slut. De ligger väl lite efter i år med, men man kan inte göra något åt det själv. Man får bara vänta.

Vad händer till nästa säsong?

– Jag har ett år till i Sochi och det är väl det som det ser ut att bli just nu. Jag skrev två år och då får man stå för det och köra på.

Var ligger Sochi i KHL-klubbarnas hierarki?

– Det är ett riktigt populärt lag och alla man snackar med säger att vi har det gott där nere. Jag trivs väldigt bra där och vet inte om jag skulle byta ändå. Det är bara fem importplatser i varje lag och intresset för att spela i KHL är väldigt stort. Jag känner att hittar man något där man själv trivs bra ska man inte försöka komma därifrån. Jag är på ett bra ställe, jag trivs och jag har en bra chans att spela bra där. Jag tänker inte längre än så.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons