Annons

Åtta steg mot jämställdhet i Växjö

Publicerad 8 mars 2017
Foto: Blågröna Växjö
Foto: Blågröna Växjö

DEBATT

I dag är det internationella kvinnodagen. I Växjö ska kvinnor och män ha lika möjligheter att bli sitt bästa jag och att bidra till kommunens utveckling. Vi går snart in i budgetarbetet för 2018 och då kommer jämställdhet vara ett prioriterat område för oss i blågröna. Vi vill även lyfta fram jämställdhetsaspekterna i de globala målen för hållbar samhällsutveckling. Där det femte målet handlar om att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors rätt till egenmakt. Blågröna Växjös gruppledare presenterar idag åtta förslag och inriktningar för vårt budgetarbete som ska bidra till ökad jämställdhet i Växjö.

Annons

”8 mars är en av årets 365 dagar då jämställdheten särskilt behöver uppmärksammas och utvecklas. Vi har en lång väg kvar till lika möjligheter för kvinnor och män. Det är inte acceptabelt att kvinnor får lägre lön för samma arbete, att pojkar förväntas prestera lägre i skolan eller att det händer att flickor hålls tillbaka av religiösa eller kulturella skäl. Blågröna Växjö förenas i vår beslutsamhet om att ta nya steg mot jämställdhet i Växjö. Inte minst krävs lokala reformer för trygghet, integration och företagsamhet”, säger Oliver Rosengren, Eva Johansson, Cheryl Jones Fur, Lennart Adell Kind och Camilla Albinsson.

1) Sverige har världens mest jämställda arbetsmarknad tack vare att vi byggt ut förskolan. Vi kommer därför att fortsätta bygga ut förskolan och höja kvaliteten.

2) För att stärka båda tjejer och killar i skolan krävs ordning och reda i klassrummet och nolltolerans mot kränkande behandling. Insatser för att motverka den psykiska ohälsan i skolan ska vara prioriterade.

3) Fortfarande tjänar en genomsnittlig kvinna 3,5 miljoner mindre än den genomsnittlige mannen under sin livstid. Det ska vi ändra på bland annat genom årliga lönekartläggningar och satsningar på kvinnodominerade yrken.

4) Föräldraledighet riskerar att fördröja vägen till egen försörjning och etablering för nyanlända. Vi vill kunna ställa krav på deltagande i deltidsstudier i svenska, för de nyanlända som söker kompletterande försörjningsstöd och som samtidigt får föräldrapenning.

5) Våldtäkter och sexuella övergrepp är fortfarande alltför vanliga. För att nå målet om nolltolerans behöver vi se till att polisen har tillräckligt med resurser, samt verka för att förändra mäns attityder. Ett nej är alltid ett Nej.

Annons

6) Transpersoner är fortfarande en grupp som är utsatt för fördomar, trakasserier och våld. De hamnar emellanåt även i kläm i stelbenta byråkratiska system. En persons könsidentitet ska alltid vara den personens ensak.

7) Hedersvåld och kvinnoförtryck får aldrig ursäktas av kulturella eller religiösa skäl. Alla kvinnor och alla barn i Växjö ska ha samma rätt att välja sin framtid.

8) Alla har rätt att känna sig trygga när en vistas i parker och i offentliga miljöer oavsett veckodag och tid på dygnet. Därför behöver tillsynen av dessa områden förstärkas.

Oliver Rosengren (M), Eva Johansson (C), Cheryl Jones Fur (MP), Lennart Adell Kind (L) och Camilla Albinsson (KD), gruppledare.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons