Annons

Bättre beredskap inför attacker

Publicerad 24 mars 2016
Foto: Kristin Horn, Smålandsposten
Foto: Kristin Horn, Smålandsposten

Efter den senaste tidens terroristattacker i Europa uppger många anställda inom polisen, räddningstjänsten och ambulansen att de känner sig oförberedda på att hantera liknade attentat, om det skulle hända i Sverige.

Sedan förra året pågår ett gemensamt arbete mot våldsbejakande extremism i Kronoberg, där polisen, ambulansen och räddningstjänsten övar tillsammans för att öka beredskapen. När den sista övningsomgången genomförs i maj i år har cirka 100 polisbefäl, räddningsledare, sjukvårdsledare och SOS-operatörer deltagit.

Annons

– Målet är att vi tillsammans ska tänka igenom vilka särskilda krav en storskalig terrorattack ställer på räddningsinsatsen. Det handlar till exempel om hur vi ska hantera en skadeplats som inte är säker, säger Linda Kazmierczak, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Enligt resultat från en avhandling från Umeå universitet känner många av de som är anställda inom polis, räddningstjänst och ambulans sig osäkra på hur de själva och deras organisation skulle klara av ett attentat.

- Det tror jag gäller även i Kronoberg. Vi är inte vana vid detta och vill tänka att det inte kan hända här. Men det är oerhört betydelsefullt att vi är förberedda och ökar vår kunskap kring hur vi ska agera om vi skulle bli drabbade, säger Thomas Asp, sektionsledare vid ambulanssjukvården på Region Kronoberg och övningsledare vid den gemensamma övningen.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons