Annons

Bättre lärarlöner och längre skoldagar

Publicerad 19 maj 2016
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Svenska skolan står för tuffa utmaningar. I internationella kunskapsmätningar har de svenska elevernas resultat sjunkit över tid samtidigt som svenska elever går mindre i skolan i förhållande till andra jämförbara länder, skriver Anna Tenje (M), ordförande i utbildningsnämnden i en debattartikel på Smålandsposten.

Enligt Anna Tenje missar en svensk elev nästan ett helt år undervisningstid under grundskoleåren, något hon vill ändra på.

Annons

Hon menar att det behövs satsas på skolan för att Sverige ska kunna vara ett konkurrenskraftigt land inom kunskap. För att barn ska kunna lyckas i skolan behövs det skickliga lärare och detta vill Moderaterna satsa på. I vårmotionen satsar de på en högre lön för skickliga lärare. "Det är de som väcker lusten till lärande och stöttar när det är svårt. Utöver den lönehöjning på tre miljarder kronor som nu byggs ut, tillför vi en halv miljard kronor så att mer än var femte lärare med pedagogisk högskoleexamen kan få möjlighet till en förstelärartjänst med högre lön", skriver Anna Tenje i debattartikeln. För att lärarna ska få mer tid till eleverna vill hon också öka antalet lärarassistenter.

Hon tycker också att den svenska skolan på sikt bör utöka skoldagen med mer undervisningstid. Förslaget är att dagen ska utökas med en timme för lågstadieelever. Anna Tenje menar att detta är något som skulle ge en positiv inverkan på kunskapsresultatet speciellt hos utrikesfödda, flickor och elever med svagare socialekonomisk bakgrund.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons